Proizvođači ronilačke opreme svoje modele kompenzatora plovnosti za rekreativne ronioce sve više približavaju modelima za tehničko ronjenje. Naravno, ti modeli su redovito među najskupljim, ali i karakteristike su im vrhunske.

Tako je i Hollis, koji je uglavnom poznat kao proizvođač opreme za tehničke ronioce, predstavio svoj model kompenzatora plovnosti HD200 koji je izvorno namijenjen svim roniocima, dakle rekreativcima, a karakteristikama uvelike podsjeća na tehničke jackete.

Radi se o odličnom kompenzatoru, napravljenom od čvrste kordure s čvrstom konstrukcijom, a balon za zrak smješten je potpuno straga. Bočno su samo džepovi za sitnice i utori za torbice s utezima. U tom “tehničkom” duhu su i džepovi za olova i na leđima, ali oni nemaju mogućnost brzog odbacivanja utega, već su tu samo za bolji raspored utega. Crijevo inflatora je narebreno, a komande su dovoljno istaknute za baratanje u debelim rukavicama. Veliki bočni džepovi sa zatvaračem također su upotrebljivi i u rukavicama.

Naravno, tu su i metalni D ringovi te sustav remenja kojim je moguće fino prilagoditi kompenzator vlastitim proporcijama. Da se radi o jacketu koji “naginje na tehničku stranu”, osim balona na leđima pokazuje nam i međunožni remen koji na rekreativnim kompenzatorima nikako nije uobičajen. Cijena je oko 600 eura, što također nešto govori.

+ posts