Podvodna navigacija i komunikacija već dugo su u najavi i mnoge tvrtke u svijetu predstavile su razne uređaje koji do sada nisu ušli u širu upotrebu kod ronilaca, ali čini se da je EvoLogics predstavio uređaj koji bi lako mogao postati dio opreme gotovo svakog ronioca. Radi se o njihovom sustavu pod nazivom Diver Navigation System koji roniocima nudi navigaciju temeljenu na karti, omogućuje postavljanje putnih točaka na karti prije i tijekom ronjenja te omogućuje dvosmjernu tekstualnu komunikaciju među roniocima i komunikaciju s timom za nadzor na površini.

Ovaj sustav komunikacije i praćenja temelji se na EvoLogics S2C podvodnoj podatkovnoj mreži i integrira USBL (ultra-short baseline) pozicioniranje s istovremenim prijenosom podataka. 

Sustav se sastoji od ronilačke konzole (kompaktni ručni tablet) kabelom povezane s modemom za praćenje (postavljen na ronilačkoj boci), bežične površinske jedinice (USBL plutača) i laptopa koji je na brodu ili kopnu.

Konzola na ruci omogućuje roniocu pristup SiNAPS korisničkom sučelju vizualizirajući kartu trenutnog operativnog područja, pozicije svih ronilaca i pomoćnog plovila te tekstualnu komunikaciju između ronilaca i/ili tima na površini uz praćenje položaja.

Ronilačka jedinica (modem) s baterijskim napajanjem kompatibilna je sa svim EvoLogics 18/34 modemima i USBL-sustavima, a dolazi s nosačima za pričvršćivanje na ronilački spremnik ili na većinu uobičajenih podvodnih skutera. Oblikovani unibody dizajn trackera osigurava široku kompatibilnost s različitom ronilačkom opremom i olakšava jednostavnu instalaciju, a vrijeme trajanja baterije je do osam sati.

Plutača za praćenje ronilaca s ugrađenim GNSS-om i WiFi-om pruža dvosmjernu vezu s kopna ili plovila za podršku roniocima opremljenim laganim uređajima za praćenje koji se temelje na kompaktnim modemima EvoLogics 18/34 i za sada može simultano pratiti pet ronilaca. Uređaj je mono-jedinica s USBL antenom, integriranim računalom koje pokreće SiNAPS softver za pozicioniranje, GNSS prijemnikom s dvostrukom antenom i WiFi pristupnom točkom. Dizajnirana za mobilne scenarije plutača osigurava brzo postavljanje i u potpunosti podržava dvosmjerno praćenje ronilaca i razmjenu poruka.

Sustav se temelji na šifriranoj akustičnoj komunikaciji (akustična frekvencija 18-34 kHz) i domet mu je do 1,5 kilometar, a maksimalna operativna dubina do 50 metara. Sustav omogućuje površinskom timu da prati ronioce (njihove položaje) i šalje im poruke, a ronioci na uređaju koji im je na ruci mogu na karti vidjeti svoju poziciju i položaj članova tima, postavljati i primati putne točke i točke interesa te ih dijeliti sa svim članovima tima. Lokacije se mogu označiti u apsolutnim geokoordinatama za kasniju upotrebu i/ili raspoređivanje vozila, a ronioci mogu tekstualno komunicirati međusobno i s timom na površini.

EvoLogics je prilikom izrade ovog sustava imao za cilj pojednostaviti složene podvodne zadatke kao što su potrage i spašavanja, ali i čišćenja podmorja te podvodni radovi. Iako je sustav trenutačno namijenjen komercijalnim podvodnim operacijama, uobičajeno je da se takva ronilačka oprema ubrzo pojavi i u rekreativnom ronjenju.

+ posts