Svima nam je poznato da većina svjetskih ronilačkih asocijacija ima u svom programu i ronilačke tečajeve za djecu.

No, pitanje je kada bismo trebali poslati dijete na tečaj ronjenja (u kojoj dobi)? Većina ronilačkih asocijacija ima preporuku za to pa se uglavnom smatra da bi djeca u dobi od oko 10 godina mogla pohađati ronilački tečaj za djecu. Nazivi tih tečajeva različiti su u različitim ronilačkim asocijacijama, a svi se baziraju na početničkom ronilačkom tečaju za odrasle (OWD) s obaveznim ograničenjem dubine, obično do 10 ili 12 metara.

Ipak, nije sve baš tako jednostavno pa biste, prije nego pošaljete svoje dijete na ronilački tečaj, trebali obratiti pozornost na nekoliko stvari. Svakako je, prije svega, važno da je dijete zdravo i zato postoji medicinski upitnik koji popunjava roditelj ili staratelj prije pristupanja ronilačkom tečaju. Izuzetno je važno i to da dijete zaista želi naučiti roniti. Nakon toga, važno je da dijete može jasno razumjeti ono što mu instruktor ronjenja priča jer se u većini asocijacija radi prema materijalima za početnički ronilački tečaj za odrasle (ne postoje prilagođeni materijali za djecu). Posebice treba obratiti pozornost na spremnost djeteta da postavi pitanje instruktoru u slučaju da mu nešto nije jasno. Također, dijete bi moralo moći samouvjereno plivati najmanje 200 metara bez peraja ili 300 metara s perajama. Uza sve to, zgodno bi bilo prije tečaja djetetu omogućiti barem jedan “discovery” zaron pa onda procijeniti je li vaš mališan potpuno spreman za otkrivanje modrih dubina. Takve zarone možete obaviti u gotovo svim ronilačkim centrima, a hrvatski projekt “Pogled u plavo” gostuje na trgovima u hrvatskim i slovenskim gradovima i omogućuje besplatne probne zarone za djecu. Instruktori ronjenja u montažnom bazenu “Pogleda u plavo” zaranjaju djecu i uvode ih u tajanstveni svijet ronjenje pa je to idealna prilika za upoznavanje djeteta s ronilačkom opremom i ronjenjem (raspored gostovanja projekta “Pogled u plavo” možete pratiti na njihovim službenim stranicama i na našem web portalu).

Dakle, ako su sve potrebne pretpostavke ispunjene i nema zapreka da dijete pošaljete na ronilački tečaj za djecu, svakako to i učinite. Omogućit ćete mu da rano usvoji novu vještinu i otkrije jedan potpuno novi svijet koji će još uvijek promatrati dječjim očima. Neke ronilačke asocijacije omogućuju čak i to da se ronilački tečaj za djecu automatski prevede u OWD (početnički ronilački tečaj za odrasle) kada dijete navrši 16 godina.

+ posts