Neki ronioci slijede prihvaćene konvencije i pravila, dok neki drugi misle da su dovoljno iskusni i pametni pa radije idu svojim putem.

Ipak, neki ronioci imaju svoje “proračune” i sisteme kako odraditi deko zastanke, sigurnosne zastanke te kako izranjati. Nekima se jednostavno ne da “odrađivati” sve te deko zastanke pa ih ignoriraju, a ronilački kompjutori nakon takovog ronjenja neumoljivo pište dajući svima do znanja da je netko u opasnosti. No, iskusniji “igrači” znaju to zaobići. Možda ste već vidjeli da neki ronilac jednostavno skine ronilački kompjutor, zaveže ga za reel (ili uže) i ostavi na određenoj dubini da računao “odradi” deko zastanak, a on sam izroni na površinu. Time su riješili problem pištanja ronilačkog računala, ali su ozbiljno ugrozili svoje zdravlje i samo je pitanje kada će ih takva praksa odvesti u barokomoru, a onda…

Postoji još niz varijanti kako “prevariti” deko zastanke i pravila ronjenja pa ćemo navesti još jednu prilično učestalu. Naime, ronilačko računalo računa vam i vrijeme provedeno na površini pa znate koliko dugo ne smijete ponovo zaroniti. Ako ste zaista dugo i duboko ronili nekoliko puta, moguće je da algoritam računala ne dozvoljava ponovni uron prilično dugo. Tada neki odluče roniti bez ronilačkog računala ili jednostavno uzmu drugo ronilačko računalo (svoje rezervno ili od nekog drugog ronioca). Ta praksa izuzetno je opasna i prije ili kasnije vodi u ozbiljan problem i ronioca koji to radi, ali i njegovog ronilačkog partnera.

Spomenut ćemo još i ronioce koji su ljubitelj internetskog znanja pa se “educiraju” iz raznih izvora i “iskustava” drugih ronilaca. Tako je na internetu moguće pronaći razne ronilačke forume i upute “iskusnih” koje su često opasne. Jedna od njih je i ta da slobodno možete roniti bez ronilačkog računala (ili bez ronilačkih tablica) ako imate dubinomjer i ronilački sat. Ta uputa dalje navodi da izranjati možete uz pomoć dubinomjera i sata tako da izronite do polovice dubine na kojoj se nalazite pa na toj dubini odradite deko zastanak od tri minute i onda opet tako dalje. Prvo što je smiješno kod te “tehnike” jest da logika nalaže da ćete izranjati beskonačno dugo jer ćete uvijek “prepolavljati” preostalu dubinu (na sve manje i manje pomake), a drugo, takva ideja potpuno je u suprotnosti s dekompresijskim tablicama i algoritmima ronilačkih računala. Takve “upute iskusnih” treba potpuno zanemariti i nikako ih ne smijete slijediti jer ćete sigurno biti u opasnosti, a onda u jednom trenutku i završiti u barokomori!

Dakle, nikako se ne dovodite u opasnost koristeći neku od navedenih “tehnika” jer ćete jednom sigurno nastradati! Slijedite ronilačka pravila koja ste naučili na ronilačkim tečajevima i slušajte svoje ronilačko računalo bez obzira na to koliko ste iskusni i jeste li rekreativni ili tehnički ronilac s brdom ronilačkih certifikata!