Dehidracija može biti ozbiljan problem, a često se zanemaruje upravo kod ronilaca.

Simptome kao što su glavobolja, vrtoglavica, umor ili blagi osjećaj dezorijentiranosti većina ronilaca pripisuje nekim benignim uzrocima (iscrpljenost ili nenaspavanost). Međutim, najčešće su ti simptomi praćeni osjećajem žeđi i suhim ustima s gustom slinom, a to onda upućuje upravo na dehidraciju.

Dehidracija je stanje koje se javlja kada netko izgubi više tekućine nego što je konzumirao te tako poremeti osjetljivu ravnotežu minerala u tjelesnim tekućinama. Ona je neprirodno stanje u kojem su tjelesne stanice lišene adekvatne količine vode.

Okruženje u kojem se prilikom ronjenja ronilac najčešće nalazi je more i dugotrajna izloženost sunčevim zrakama. Prilikom oblačenja ronilačke opreme često dolazi do pojačanog znojenja. Dodamo li tome i otežano kretanje (teška oprema te gustoća vode kao medija u kojem se ronilac kreće), dobit ćemo brže umaranje, a time još intenzivnije lučenje vode iz organizma znojenjem. Valja napomenuti i da dugotrajan boravak u vodi (koja je gotovo uvijek hladnija od vanjskog zraka) izaziva pojačanu potrebu za mokrenjem, što onda samo pospješuje dehidraciju. Kod ponovljenih ronjenja, čak i u tropskim morima, čest je i osjećaj hladnoće koji također pospješuje potrebu za mokrenjem (naročito prilikom drugog ili trećeg urona i oblačenja vlažnog ronilačkog odijela). Također, ne treba zaboraviti da je zrak u ronilačkoj boci odvlažen. I na kraju, slana morska voda u dugotrajnom doticaju s kožom “navlači“ vodu iz tkiva prema površini kože, što dodatno olakšava njeno isparavanje, dakle gubitak tekućine iz organizma! Upravo to su idealni čimbenici za dehidraciju! Zapamtite da teška dehidracija može dovesti do zatajenja organa pa čak i kome, a u ekstremnim slučajevima i do smrti.

Na sreću, na ronjenjima se najčešće radi o prvom stupnju dehidracije (blaga dehidracija), što znači da je tijelo izgubilo oko jedan do dva posto od ukupne tekućine.

Rješenja za ovaj problem kod ronjenja su jednostavna, samo ih se treba pridržavati. Najvažnije je piti dovoljno tekućine i prije nego što se javi osjećaj žeđi. To znači obavezno piti tekućinu prije ronjenja i između urona. Tekućinu možete dobiti ne samo iz vode, već i iz drugih pića (kao što su negazirani sokovi bez šećera) i hrane (kao što je voće i povrće). Sljedeća važna napomena je čuvati se izravne izloženosti sunčevim zrakama i kad god je to moguće potražiti hlad. Boravak u hladovini, makar i na nekoliko minuta, sačuvat će tekućinu u organizmu. Dobro bi bilo nakon ronjenja oprati sol s tijela što je prije moguće. Također, ako idete na drugi ili treći uron, skinite svoje mokro odijelo i obucite suhu odjeću. Naravno, prije ronjenja i između urona izbjegavajte alkoholna i gazirana pića!