Prošlog vikenda (27. i 28. travnja) održana je deveta po redu akcija uklanjanja otpada iz podmorja Mljeta – “Čistim Mljet za bolji Svijet”.

Ova ronilačka eko akcija odvija se u organizaciji DPS Zagreb i JU NP Mljet, a Ekipa iz DPS Zagreb (Društvo za podvodne sportove Zagreb) u suradnji s NP Mljet i lokalnim ronilačkim centrom Aquatica već devet godina sustavno i planski uklanja velike količine naplavnog otpada koji potone uz obale ovog otoka.

Mljet je nacionalnim parkom proglašen još 1960. godine, a zbog svog specifičnog geografskog položaja među prvima je na udaru ulaznih struja u Jadransko more. Iako je to izvor nutritivno bogatih vodenih masa koje su osnova za razvoj iznimne biološke raznolikosti, nažalost služi i kao medij za donos velikih količina naplavnog otpada. Južnije od hrvatske granice nalazi se niz zemalja s neriješenim pitanjima odgovornog gospodarenja otpadom među kojima se posebno ističe Albanija čiji otpad u konačnici završi na morskim dnima i obalama južnojadranskih otoka i plaža.

Zbog toga je NP Mljet u bivšem vojnom objektu uspostavio volonterski centar u koji dolaze ljudi iz cijele Hrvatske pa i iz drugih država kako bi uklonili te nevjerojatne količine otpada koje redovito doplutaju na obale ovog bisera. Slobodno možemo reći da bi, da Park nije pokrenuo volonterski centar i da nema ljudi koji svoje slobodno vrijeme ulažu u više ciljeve (volonteri koji godinama sakupljaju i uklanjaju otpad), otok vjerojatno bio jedno od zagađenijih mjesta na Jadranu jer je prvi na udaru naplavnog otpada koji dolazi od južnih susjeda.

Ovogodišnja akcija “Čistim Mljet za bolji Svijet 2024.” deveta je po redu akcija organizirana u suradnji JU NP Mljet i Društva za podvodne sportove Zagreb uz logističku potporu ronilačkog centra Aquatica te Komunalnog Mljet, a u njoj je sudjelovalo 50 volontera od čega 25 ronilaca, petnaestero djece i desetak zaposlenika Parka i otočana.

Ronioci su do sjaja očistili dvije uvale (uvala Lokva i uvala Bijela), dok su djeca očistila okoliš Volonterskog centra i obalni pojas oko objekta. Na obje lokacije problem je upravo taj naplavni otpad jer su uvale duboke i imaju “džepove” (prirodne rupe u dnu okružene posidonijom) u kojima se takav otpad i zadržava te nakuplja.

Od otpada je najzastupljenija bila plastika – oko 70 posto ukupne mase, zatim staklo pa metal. Iz uvale Lokve izvađeno je oko 110 vreća otpada volumena 60 litara, dok je iz uvale Bijela izvučeno oko 90 vreća (većinom plastike).

DPS Zagreb prije četiri godine počeo je i s radionicama za mljetsku djecu u kojima ih se usmjerava prema zaštiti okoliša te ih se kroz igru uči da budu najbolji čuvari Jadrana!

Ovogodišnju akciju “Čistim Mljet za bolji Svijet” podržali su: Njuškalo, DC Aquatica, MacGregor Hrvatska, Vita knjigovodstvo, Aviatica, Terracom, Dekada komunikacije, Ban za Van te Jack Daniels!

+ posts