Na moru se mnoge stvari, pojave ili aktivnosti označavaju posebnom zastavom. Tako nam je svima dobro poznata ronilačka zastava, ali postoje još neke zastave koje bismo trebali poznavati.

“Chum zastava” dizajnirana je u žutoj i plavoj boji jer su to boje nautičkih zastava i privlače pogled na moru. Piktografski dijagonalni uzorak gore lijevo dolje desno lako je razumjeti i vidi se iz daljine.

Radi se o zastavi koja je 1997. ušla u primjenu na moru, a označava brod koji aktivno mami morske pse. Nastala je kao odgovor na više nesreća u kojima su morski psi napali ronioce, kupače i surfere koji su bili u moru upravo na području gdje su morski psi namamljeni hranom s broda.

Dakle, ova zastava označava područja u kojem potencijalno ima više morskih pasa koji su namamljeni hranom pa je potreban vrlo oprezan pristup prilikom ulaska u more.

Naravno, mamljenje morskih pasa bacanjem hrane koja ih privlači u more nije dozvoljena baš svugdje, ali na mjestima gdje se to smije, brodovi koji mame morske pse i bacaju im hranu u more moraju biti označeni ovom zastavom. To je upozorenje roniocima, kupačima ili surferima da se u moru oko broda vjerojatno nalazi više morskih pasa privučenih hranom ili krvlju, a znamo da su morski psi u procesu hranjenja potencijalno vrlo opasni i za ljude jer ih tada lakše mogu zamijeniti za hranu i napasti ih.

+ posts