Svi smo mi nekada bili novopečeni zaljubljenici u more i nitko se još nije rodio sa svim znanjem svijeta.

No, kako se izgrađujemo u nove, bolje i opreznije ronioce, tako svoja iskustva dijelimo s novim kolegama i pokušavamo ih poštedjeti muka. Kroz svoja iskustva i iskustva kolega ronilaca pokušali smo pronaći još nekoliko učestalih početničkih pogrešaka (o najčešćima smo već pisali u tekstu “Početničke greške“) kako bismo novim ronilačkim entuzijastima olakšali prve urone i kako bismo stare morske vukove vratili u mlade dane.

  • Hodanje u perajama. Gledati nekoga kako hoda u perajama poput pingvina može biti zabavno, no kada ste Vi u pitanju, sjetite se kako završavaju takve smijurije. Najčešće osoba u perajama padne, što može biti pogotovo opasno kada na sebi imate dvadesetak kila ronilačke opreme. Ako se već nađete na suhome u perajama, pokušajte se odmah ustabiliti i skinuti ih. Ako to nije moguće, hodajte unatraške (naravno, gledajući iza sebe) ili postrance do najbliže vode ili mjesta na kojemu ih možete skinuti.
  • Ostavljanje uspravne ronilačke boce. Znate li da, ako Vaš instruktor ronjenja zamijeti da ste tako ostavili svoju bocu, ima pravo na piće po izboru iz Vašeg džepa. Zgodan dogovor, zar ne? Kada boca stoji uspravno ona je izuzetno nestabilna i opasna. Osim što je teška i što može nekoga jako ozlijediti ako mu padne na nogu ili potrgati dio opreme na koji padne, ona je i pod tlakom pa je tako i prava tempirana bomba koja može eksplodirati ako se prevrne. Zato svoje boce ne ostavljajte bez nadzora niti u uspravnom položaju, uvijek je polegnite ili zavežite.
  • Borba s težinom opreme na površini vode. Desetljeća mozganja i razmišljanja dovela su do revolucionarnog izuma – kompenzatora plovnosti! Nema potrebe da se koprcate pokušavajući se održati na površini kada doslovno na sebi imate pojas za spašavanje na napuhavanje. Zato poštedite svoje noge pritiskom na gumbić i jednostavno uživajte plutajući morem dojmova.
  • Nošenje neodgovarajućeg odijela. Pri tome ne mislimo samo na odgovarajuću veličinu. Osim što je za ugodan uron potrebno da odijelo nije niti premaleno niti preveliko, bitno je da je odgovarajuće debljine i da uz njega imate odgovarajuću dodatnu zaštitu. Ako niste sigurni u temperaturu vode u kojoj ćete roniti, bacite pogled na voditelja ronjenja. Ako on ima debelo odijelo u kombinaciji s kapuljačom i rukavicama, znate što Vam je činiti. Ako ima samo “shortie”, nema potrebe da se Vi “zabundavate”.
  • Rijetko provjeravanje manometra. Većina početnika provjerava manometre samo kada ih njihov partner pita koliko zraka imaju. No, bitno je često provjeravati manometar kako biste shvatili svoj ritam disanja. Ovo se odnosi pogotovo na zanimljive i uzbudljive situacije i susrete kada zaboravimo kako vrijeme brzo prolazi. Nemojte dozvoliti da se nađete iznenađenima kada ostanete bez zraka. Većina kompenzatora plovnosti ima ugrađene karike kroz koje možete provući i saviti svoj manometar kako bi Vam uvijek bio u vidnome polju, a ako ga nema, uložite nekoliko kuna u običan karabiner kojim ćete zakvačiti manometar. Vjerujte nam, ako ga držite u vidnom polju na početnim uronima, nikad se nećete naći u neugodnoj situaciji i provjeravanje manometra će Vam ući u naviku.
  • Nošenje previše dodatne opreme. Znamo da je uzbudljivo kupiti svoju prvu opremu, ali ne morate ju svu ponijeti na uron. Ako je uron mračan, svakako ponesite svoju svjetiljku, no ako na uron ponesete i svjetiljku i nožić i fotoaparat i rezervni nožić i rasvjetu za fotoaparati i još gomilu dodatne opreme, umjesto da se zabavljate, samo ćete biti sputani. Ponesite samo ono što trebate kako biste mogli u potpunosti uživati u uronu.
  • Ronjenje unatoč tjelesnim znakovima bolesti. Nitko Vas neće siliti na uron. Niste u srednjoj školi, nema pritiska vršnjaka i nije nikakva sramota propustiti uron. Ako Vam tijelo govori da se razbolijevate, ako ste umorni ili Vam se jednostavno ne roni – nemojte zaroniti. Poštedjet ćete sebe i ostatak ekipe neugodnih situacija opasnih po zdravlje. Ali budite kolegijalni i unaprijed najavite svoju odluku kako bi se ostatak tima reorganizirao i kako Vas ne bi tražili pod vodom.
  • Nepravovremeno pripremanje maske. Jednom kad se maska smoči, kasno ju je špricati bilo čime. Sigurni smo kako želite vidjeti podmorje i ne želite roniti sa zamagljenom maskom. Zato prije svakog urona na vrijeme pošpricajte (bilo da koristite slinu ili sprej) i isperite svoju masku te se neposredno prije stavljanja na lice umijte kako biste ga ohladili i maknite kosu kako se ne bi zavukla ispod plašta maske.
  • Precjenjivanje. Normalno je da ste nervozni prije urona. No, Vaše samopouzdanje naraste naglo nakon što dobijete prvu ronilačku iskaznicu. Da, to znači da ste sposobni za ronjenje, no to ne znači da ste odjednom ronilački ekspert. Naučite i poštujte svoje granice i granice svog tijela. Postoji i naziv za ovaj fenomen: “Dunning-Krugerov efekt”. Po definiciji je to smatranje vlastite inteligencije većom nego što ona u stvarnosti jest i istovremeno podcjenjivanje tuđeg intelekta. Ne precjenjujte sebe i svoje tijelo, već ga slušajte.

Uvijek budite na oprezu, ali imajte na umu i da su pogreške uobičajena pojava i da ih svi ponekad činimo. One nisu nikakva sramota, sve dok se ne počnu ponavljati. Zato učite iz svojih (ali i tuđih) grešaka, ponosite se njima, ali ih ne ponavljajte!

+ posts