Cave diver spašen u zračnom džepu špilje ‘Cova de sa Piqueta’

45

Španjolski ronilac preživio je više od dva dana u podzemnom zračnom džepu, a spašen je u trenucima dok je ostajao bez posljednjih zaliha zraka.

Roneći u jednoj špilji na Mallorci Xisco Garcia imao je kvar na svom spremniku zraka te je njegov buddy, Guillem Mascaro, otišao po pomoć. Naime, zbog konfiguracije terena nije bilo mogućnosti da dijele Mascarov spremnik te je Garcia morao ostati u jednom manjem zračnom džepu špilje. Tako je taj iskusni speleoronilac i geograf sjedio više od 60 sati u mraku 40 metara ispod površine. Tamo je imao jedan mali izvor svježe vode iz kojega je pio, ali nije vjerovao da se može spasiti. “Izgubio sam pojam o vremenu, mislio sam da je prošlo pet dana i da moj prijatelj nije uspio izaći ili me pronaći”, rekao je (ne)sretni Garcia. Kazao je i kako je imao halucinacije. “Nakon toliko dugo udisanja zraka punog ugljičnog dioksida ponekad sam vidio stvari kao svjetla ili mjehuriće, a pričinjavalo mi se da dolaze i spasioci”, kazao je. Napori spasilaca bili su otežani zbog slabe vidljivosti u vodi koja je bila “poput kakaa”, a pokušali su izbušiti i rupu u kamenu kako bi mu dali hranu i vodu, ali nisu uspjeli.

Inače, Garcia i njegov kolega su proučavali topografiju špilje Cova de sa Piqueta, a od ulaza u nju do kaverne gdje je nađen ima više od tri kilometra.

+ posts