Blekinge – olupina koja će nadmašiti Vasu

94

Podvodni arheolozi u vojnoj luci Karlskrona u južnoj Švedskoj pronašli su olupinu broda “Blekinge”.

Radi se o ratnom brodu iz 17. stoljeća koji je veličine kao i svjetski poznata olupina “Vasa”. “Olupina leži na četiri do pet metara dubine”, rekao je Jim Hansson, kustos arheološkog odjela u Nacionalnom pomorskom muzeju Švedske, koji je izvršio dva urona na olupinu. Dio tog muzeja je i Vasa muzej u Stockholmu gdje restaurirani brod privlači više od milijuna posjetitelja na godinu. Novootkriveni brod otprilike je iste dužine kao Vasa, odnosno oko 45 metara i imao je 68 do 70 topova.

Vasa, koja je potopljena na svom prvom putovanju 1628., imala je 64 topa, a Blekinge, koji je sagrađen kasnije u tom stoljeću, predstavljao je novu generaciju švedskih ratnih brodova. Olupina je bolje očuvana nego Vasa koja je opustošena 60-ih godina prošloga stoljeća.

Blekinge je bio prvi brod sagrađen u Karlskroni i porinut je 1682. godine, a sudjelovao je, među ostalim, u napadima koje je kralj Karl XII pokrenuo na Dansku 1700. Potonuo je 1713., a pretpostavlja se da je namjerno potopljen kako bi stvorio blokadu koja pomaže obrani luke. U to je vrijeme Karl XII predvodio ratnu kampanju protiv Rusije koja je završila padom Švedskog carstva.

+ posts