Povodom obilježavanja Dana Grada Raba uz bogati program proslave i ove godine Grad Rab omogućio je svojim sugrađanima i turistima besplatna probna ronjenja na centralnom gradskom trgu u okviru projekta Pogled u plavo.

Cilj projekta Pogled u plavo je promocija Hrvatske kroz ronjenje, ljepota hrvatskog podmorja i općenito ronjenja kao aktivnosti koja obogaćuje turističku ponudu s naglaskom na važnost sigurnosti u ronjenju. Tijekom dva dana mnogi Rabljani su imali priliku okušati se u ronjenju s punom ronilačkom opremom u potpuno kontroliranim uvjetima. “Sigurno da je naše uključivanje u ovaj hvale vrijedan projekt odjeknulo dobro među našim stanovništvom i gostima Grada Raba, a posebno kod naše djece. Ovo je uvertira u početak ronilačke i kupališne sezone. Obzirom da mi otočani preferiramo ronjenje i prvenstveno sve aktivnosti na moru, ovo je jedan vid sigurnosne edukacije kako se treba ponašati pod površinom te da vodimo brigu o zaštiti našeg podmorja, a zaronivši pod površinu možemo vidjeti što radimo našem moru te da se to u budućnosti što manje ponavlja.”, istaknuo je Nikola Grgurić, gradonačelnik Grada Raba.

Mnogi posjetitelji koji su se odlučili zaroniti u bazen Pogleda u plavo imali su jedinstvenu priliku upoznati osnovne tehnike i vještine ronjenja, a nakon kraće poduke o ronjenju i ronilačkoj opremi mogli su obići i podvodnu izložbu fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića.

Za sigurnost ronilaca početnika brinuli su se instruktori ronjenja Nemo-Adria Rescue Teama koji su volonteri Specijalističke ronilačke postrojbe za spašavanje iz vode pri Uredu za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba i instruktori ronjenja te ronioci Kluba podvodnih aktivnosti Amfora.

Turistička zajednica grada Raba i Grad Rab ulažu veliki napor kako bi kroz kampanje privukli ronilačku populaciju jer je podmorje otoka Raba bogato lokacijama za ronjenje, a poznato je kako ronilački turizam produžuje sezonu. Upravo kroz ovakve ciljane manifestacije Pogled u plavo je građanima Grada Raba približio ronjenje i ronilačku opremu. “Ovdje su doista profesionalci koji mogu našem lokalnom stanovništvu i turistima približiti ronjenje. Imam samo riječi pohvale za ovu manifestaciju i nadam se da ćemo i u narednim godinama ovako surađivati”, rekla je Ivana Matušan, direktorica Turističke zajednice grada Raba.

Ronjenju s instruktorima ronjenja na centralnom gradskom trgu u Gradu Rabu najviše su se razveselili oni najmlađi koji su s oduševljenjem iščekivali svoj prvi zaron kako bi i oni postali ronioci. “Evo već treću godinu zaredom instruktori ronjenje KPA Amfora i Nemo-Adria Rescue Teama surađuju ovdje na Rabu. Najviše nam dolazi djece i smatram da je ovo najbolji početak za nove ronioce jer su izrazito sigurni i kontrolirani uvjeti. Nema morskih strujanja, kontrolirana je dubina i puno je sigurnije za početnike nego u moru s obzirom da mnogi imaju strah od otvorenog mora. KPA Amfora postoji više od 45 godina, bavimo se eko akcijama, edukacijom pučanstva o ekologiji i ronjenju općenito.”, rekao je Dorijan Kurelić, predsjednik Kluba podvodnih aktivnosti Amfora.

Manifestacija se odvijala pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske.Za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili projektu. Nesebičnu pomoć u realizaciji besplatnih probnih ronjenja i podršku projektu dali su: Remax bazeni, Mares, PSS (Asocijacija u ronjenju), Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.), Nemo-Adria, Termostroj – Lučko, dok je za fotografije zaslužan Marjan Prpić.

Sva gostovanja Pogleda u plavo mogu se pratiti na službenim stranicama projekta Pogled u plavo te stranicama medijskih pokrovitelja projekta Narodnog radija, SCUBAlife magazina, ronilačkog portala www.gorgonija.com te web portala Morski.hr.

+ posts