Kao što su prije nekoliko dana i najavili na Zagrebačkom sajmu nautike, Lidija Lijić i Vitomir Maričić srušili su dva rekorda u ronjenju pod ledom.

Lidija Lijić uspjela je u prvom pokušaju preroniti 123 metra. Time je srušila dosadašnji rekord u disciplini ronjenje na dah ispod leda s perajama u daljinu koji je prije samo nekoliko dana postavila Turkinja Derya Can na istom austrijskom jezeru. Psihološki pritisak na Lidiju Lijić bio je golem jer je Turkinja srušila rekord i postavila granicu na 120 metara nakon Lidijine najave rušenja rekorda, a prijašnji rekord Francuskinje Aurore Asso bio je 112,3 metra. Lidija je nakon rušenja rekorda bila sretna, ali umorna, primila je hrvatsku zastavu, a okupljeno društvo na ledu austrijskog jezera Weissenseea pozdravilo ju je burnim aplauzom. “Uvjeti za ronjenje su bili dobri, a zahvaljujući odličnoj organizaciji osjećala sam se sigurno. U početku mi je bilo hladno, međutim, isplatilo se jer sam postavila novi Guinnessov rekord”, rekla je Lidija nakon obaranja rekorda.

Zatim je postavila još jedan rekord! Naime, jezero Weissenseea poslužilo je Lidiji Lijić i Vitomiru Maričiću da postave prvi Guinnessov rekord u ronjenju pod ledom u tandemu s perajama u daljinu koji iznosi 50 metara. “Tandem se pokazao sigurnosno puno kompleksnijim, a usklađivanja dvoje ronilaca pod ledom znatno je zahtjevnije nego što se činilo u početku”, istaknuo je Vitomir Maričić. Inače, ovo je bio njihov prvi uron ispod leda, a po svemu sudeći ne i zadnji jer su nakon samo nekoliko mjeseci priprema postigli fantastičan rezultat u tandemu.

Temperatura vode pod 31 centimetar debelim ledom bila je samo dva stupnja Celzija, a kraj naših freedivera cijelo su vrijeme podvodnim skuterima ronili spasioci ronilačkog tima Nemo Adria pod vodstvom Davora Ostrmana. “Vidljivost ispod leda bila je manja od pet metara. Ukupno je otvoreno 10 rupa na trasi ronjenja, a ispod leda je potegnuto 160 metara konopa koji je označavao trasu ronjenja. Osam sigurnosnih ronilaca Nemo-Adria Rescue Teama pokrivalo je trasu ronjenja, od toga dvoje ronilaca na podvodnim skuterima”, rekao je Davor Ostrman Oscar, voditelj Nemo-Adria Rescue Teama.

Organizator projekta “Arctic breath” je tvrtka Nemo Adria koja iza sebe već ima nekoliko organizacija obaranja Guinnessovih rekorda, a službeni fotograf pod ledom bio je Damir Zurub, aktualni svjetski prvak u podvodnoj fotografiji. Ovakav projekt iziskuje značajne resurse, a njih su osigurali pokrovitelji i sponzori: Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica grada Zagreba, Hrvatski Crveni križ, Thalassotherapia Opatija, Oris, ACI Marine, Musto i Smartson. Medijski pokrovitelj projekta je SCUBAlife.

 

+ posts