Započeo je službeni dio natjecanja Adriatic Depth Trophy 2020, AIDA i CMAS natjecanja u ronjenju na dah koje se održava na Krku, točnije pokraj otočića Plavnika.

Nakon dva dana službenih treninga i uhodavanja sudačke i safety ekipe prvi dan pravog ispita stavljen je pred Vitomira Maričića koji je, osim kao organizator, uključen i kao natjecatelj i branitelj naslova prošlogodišnjeg natjecanja.

“Neću reći da sve ide glatko, moram priznati da mi je ovo jedan od najzahtjevnijih projekata u životu, ali feedback od ostalih natjecatelja je takav da je očito da oni ne osjete to što se dešava iza kulisa. Ovo je jedan stvarno veliki timski rad i team building AIDA Hrvatske i lokalnih ljudi i pomagača. Svaki naš natjecatelj nakon zarona i prije zarona gleda kako pomoći da sve bude još bolje, mislim da su svi tu više u nekom timskom, nego individualnom sportu. Volonteri, safety ronioci, svi koji su tu s nama su izdvojili tjedan dana na pučini da bi ovo moglo biti ovako. Imamo izvrstan tim liječnika. Suce svjetskog ranga koji pomažu svojim iskustvom, ali doslovno i fizički kad zatreba. Teško je, ali zato možemo reći da smo u COVID godini napravili jedno od najvećih i najvažnijih natjecanja”, rekao je Vitomir Maričić.

Natjecanje je privlačno jer natjecatelji mogu birati bilo koju disciplinu, s perajama ili bez kroz svih pet dana natjecanja. To im omogućuje da ostvare najbolji rezultat, iako je, kako kažu ronioci, u Kvarneru teško roniti. A s obzirom da su zadovoljeni kriteriji za registraciju svjetskih rekorda prema AIDA i CMAS svjetskoj federaciji za natjecateljsko ronjenje na dah, neki od najpoznatijih i najboljih ronilaca danas su okupljeni na Krku. Očekuje se dolazak Alexeya Molchanova, najboljeg svjetskog dubinaša koji je definitivno kandidat za svjetski rekord gdje god se pojavi. Thibault Guignes, vjerojatno najbolji ronilac prošle godine također je tu u lovu na svjetski rekord. I ženska konkurencija je tu; aktualna svjetska prvakinja Fatima Korok i bivša svjetska rekorderka Sahika Ercumen borit će se za žensku titulu u nemirnom moru Kvarnera.

“Kao predsjednik AIDA Hrvatske vidim natjecanja kao naš cilj i prioritet, približiti sport i natjecanja novim ljudima, održavati natjecanja na vrhunskom nivou za sve natjecatelje. Iako je godina stvarno nezahvalna za planiranje, uspjeli smo odraditi dva bazenska natjecanja i dva dubinska. Ovo je svakako finale i završnica svega i nešto što nismo mogli ni zamisliti da ćemo raditi. Natjecanje sa statusom svjetskog rekorda po obje federacije u ronjenju na dah, s takvom start listom, dvije natjecateljske linije, sedam dana… To su stvarno svjetski zapažene stvari, a ove godine mi nemamo konkurencije u tom smislu. Natjecatelji koji komentiraju da su organizacijski uvjeti bolji od svjetskog prvenstva su najbolja nagrada i pokazatelj da imamo pravo očekivati da ovo postane bitna točka u kalendaru u idućim godinama. Nadam se da će i vremenski uvjeti biti na našoj strani i da ćemo s godinama biti još bolji”, zaključio je Vitomir Maričić.

Sva događanja i rezultate možete pratiti na web stranici www.adriaticfreediving.com, a svi zainteresirani se mogu uz najavu organizatorima okupiti na natjecateljskom brodu i vidjeti iz prve ruke kako to izgleda u ovom ekstremnom sportu.

+ posts