Proteklog vikenda na bazenu Utrine u Zagrebu održan je 13. Submania Apnea Cup.

U sklopu ovog natjecanja koje organizira RK Submania održano je i otvoreno CMAS državno prvenstvo Hrvatske u ronjenju na dah u bazenskim disciplinama i AIDA međunarodno prvenstvo. Na natjecanju se, uz goste iz Srbije i Slovenije, okupio veliki broj domaćih natjecatelja koji su imali priliku ostvariti normu za odlazak na Europsko prvenstvo koje će se održati u lipnju u Italiji. Prvoga dana natjecalo se u disciplini dinamika bez peraja, drugog u disciplinama statika, dinamika s monoperajom i stereo perajama po prvi put. Srušeno je šest nacionalnih rekorda i jedan svjetski, a sudjelovalo je 43 natjecatelja, od toga 17 ženskih i 26 muških apneaša.

Standardno odličan Goran Čolak je, preronivši 229,80 metara, postavio novi svjetski rekord u disciplini dinamika sa stereo perajama i dokazao još jednom da je u izvrsnoj formi. Goranu je za metar “pobjegao” i svjetski rekord u disciplini dinamika bez peraja. Nacionalne rekorde su ostvarili Mihaela Romić u disciplini statika (šest minuta i 34 sekunde), Lidija Lijić Vulić u disciplini stereo peraje (165,80 metara), Tijana Nikolić u disciplini stereo peraje (100 metara), Stefan Anđus u disciplini dinamika s monoperajom (179 metara) i Andrej Ropret u disciplini statika (osam minuta i 52 sekunde). Reprezentacijske norme su ostvarile: Katarina Zubčić, Lidija Lijić Vulić, Matea Sedlaček, Mihaela Romić i Svjetlana Blažević, dok su kod muških norme ostvarili: Goran Čolak, Vanja Peleš, Arijan Zec, Budimir Buda Šobat, Veljano Zanki, Enes Ćerimagić, Boris Milošić i Vitomir Maričić.

U konkurenciji na međunarodnom natjecanju u ronjenju na dah po AIDA pravilima u disciplini dinamika bez peraja (DNF) prvo mjesto u muškoj konkurenciji pripalo je Robertu Grošeti iz Slovenije s preronjenih 144 metra, dok je drugo mjesto osvojio Toni Nagode, također iz Slovenije, s preronjenih 131 metar. Treće mjesto pripalo je Stefanu Anđusu iz Srbije s preronjenih 129 metara. U ženskoj konkurenciji Slovenka Vita Kremser osvojila je prvo mjesto preronivši 109 metara, dok je drugo mjesto pripalo Sanji Gigović s preronjenih 100 metara. Za treće mjesto Slovenka Mojca Haberman preronila je 81 metar.

U disciplini Statika (STA) u muškoj konkurenciji Slovenac Andrej Ropret s rezultatom osam minuta i 52 sekunde postavio novi državni rekord Slovenije. Drugo mjesto pripalo je Stefanu Anđusu iz Srbije s rezultatom šest minuta i 37 sekundi, dok je za treće mjesto Ante Zekan držao dah šest minuta i 30 sekundi. U ženskoj konkurenciji sva tri mjesta pripala su Slovenkama. Prva je Vita Kremser s rezultatom četiri minute i 59 sekundi, drugo mjesto pripalo je Neži Čeč, dok je treće mjesto zauzela Mojca Haberman.

U disciplini Dinamika s perajom (DYN) u muškoj konkurenciji Slovenac Andrej Ropret preronio je za prvo mjesto 226 metara. Drugo mjesto pripalo je Robertu Grošeti iz Slovenije, dok je treće mjesto pripalo također Slovencu Toniu Nagode. Prvo mjesto u ženskoj konkurenciji pripalo je Sanji Gigović s preronjenih 155 metara, dok je drugo mjesto zauzela Slovenka Vita Kremser, a do trećeg mjesta došla je Slovenka Neza Čeč. Stefan Anđus iz Srbije postavio je novi nacionalni rekord u ovoj disciplini koji sada iznosi 179 metara.

Ukupno najbolja apneašica na 13. Submania Apnea Kupu je Katarina Zubčić, ispred drugoplasirane Matee Sedlaček i trećeplasirane Tijane Nikolić, dok je najbolji muški apneaš Vanja Peleš, ispred drugoplasiranog Budimira Šobata i trećeplasiranog Josipa Zekana. U ekipnom poretku prvo mjesto pripalo je klubu RK Submania, ispred klubova RK Split i Apnea Slovenia iz Slovenije.

Ugodno iznenađenje ovoga natjecanja je veliki broj novih natjecatelja. Valentina Caffola, Lada Sartori, Ante Zekan i Vitomir Maričić kao najveće iznenađenje natjecanja te mnogi drugi pokazatelj su rasta i razvoja apneje u Hrvatskoj.

+ posts