Od konobara u “Kafiću u zdravlje” do zaštitnika oceana

83

Poznate osobe se često promoviraju u medijima kao dobročinitelji prirode i pritom navode razno razne, uglavnom teško probavljive, razloge zašto to rade. Ted Danson tvrdi da želi zaštiti ocean dok nije postao prestar da popamti sve što treba reći po tom pitanju. Njegova knjiga “Oceana” izlazi 15. ožujka

Glumac Ted Danson koji je globalnu slavu stekao glumeći konobara u kultnoj seriji “Kafić uzdravlje” napisao je knjigu o zaštiti oceana imena “Oceana”, a vjerovali ili ne; to mu je već druga knjiga o ovoj problematici. “U rad na zaštiti oceana uključio sam se prije više desetaka godina. Prije nekih godinu dana shvatio sam koliko se toga promijenilo od tada, a koliko stvari je ostalo (nažalost) isto. Odlučio sam sve to zapisati u jednu knjigu. Morao sam to napraviti dok ne postanem prestar i  jednostavno zaboravim razliku između onoga što je bilo i ovoga danas”, otkrio je svoju, na prvi pogled, neobičnu motivaciju za pisanje knjige. No, ako se malo prisjetite kako je bilo roniti prije 15 godina i kakvo je podmorje danas; shvatit ćete da loše promjene treba istaknuti, a ne pustiti da ljepota prirode kakva je bila otiđe u zaborav.
Ted Danson počeo se baviti zaštitom oceana kada je neimenovana naftna kompanija započela podmorska bušenje uz obalu susjedstva u kojem je živio i jednostavno se priključio prosvjedima kao i svaki drugi osviješteni građanin. Otprilike 20 godina kasnije, svojim radom stekao je veliki kredibilitet na području zaštite prirode te se čak pojavio pred američkim kongresom kako bi svjedočio o štetnosti takvih  bušotina.

U “Oceani” pokušava napraviti analizu najkritičnijih ugroza za oceane i to na dinamičan i shvatljiv način. Pritom Danson naglašava koliko je u procesu zaštite podmorja važan angažman svakog pojedinca, ali i države ukoliko se želi postići kvalitetan rezultat, čak i hvali državne vlasti da su u zadnje vrijeme popravile svoj odnos prema zaštiti prirodnih bogatstava. Danson tvrdi da Vas njegova knjiga neće baciti u depresiju i u zadnjem poglavlju nudi optimizam i konkretne savjete što treba poduzeti i to upravo na temelju svojeg 20-godišnjeg iskustva. Ako Vas zanima više, tada skoknite na Dansonov blog i provjerite sami kako se ovaj bivši konobar iz kultne serije snašao u ulozi zaštitnika oceana, a u videu niže pogledajte Dansona kako strastveno objašnjava utjecaj izljeva nafte u Meksičkom zaljevu prije početka jedne od njegovih ekspedicija.

+ posts