Šokantno otkriće WikiLeaksa o izlovu kitova

U poplavi tajnih dokumenata koje je WikiLeaks razotkrio, saznajemo još jedan sramotni manevar skrivene diplomacije koji otkriva kako zapravo razmišljaju američke i japanske vlasti o izlovu kitova

U poplavi tajnih dokumenata koja traje posljednjih mjeseci u ovoj dosada najvećoj aferi ovog tipa, svako malo iskoči nova sablažnjiva dokumentacija o nevjerojatnijom potezima tzv. skrivene diplomacije. Jedna od njih je i dogovor američkih i japanskih vlasti o poduzimanju “akcija” koje bi srušile organizaciju Sea Shepherd Conservation Society, poznatu prije svega po svojoj fanatičnoj borbi protiv izlova kitova od strane japanskih ribara.
U dokumentaciji koju je prvi zamijetio i objavio Španjolski El Pais, navodi se izjava japanskog dužnosnika koji upozorava da je ova organizacija svojim nezakonitim djelovanjem onemogućila dosezanje uobičajenih kvota ulova posljednjih godina te da treba poduzeti oštrije mjere protiv njihovog djelovanja. Nadalje, u sklopu sastanaka o ribarskim kvotama, Japan je išao čak toliko daleko da je sporazum o kvotama uvjetovao uvođenjem oštrijih mjera protiv ove organizacije, tvrdeći da upravo ona doprinosi daljnjem prekoračenju lovnih kvota. Sudionici tih sastanaka napomenuli su u svojim bilješkama koje su neočekivano izašle u javnost, da je Japan bio opsjednut namjerom da se ova organizacija izloži jačem pritisku. Osnovna taktika koju je predlagao američkoj strani trebala se temeljiti na ukidanju poreznog statusa ove organizacije. Naime, Sea Shepherd Conservation Society dobiva sve jaču financijsku potporu donatora, što im omogućava kontiunirano i snažno provođenje njihovih, u najmanju ruku, nekonvencionalnih akcija, o čemu smo i ranije pisali.

Najgore od svega u cijeloj priči je to što je otkrivena činjenica da je američka državna tajnica Hillary Clinton neizravno pristala na ovaj uvjet, no njihov dogovor na kraju nisu podržale neke članice Europske Unije (Nizozemska) te Australija. Ova organizacija je otkrivanjem ovih dokumenata dobila zapravo snažnu potvrdu o uspješnosti svojih metoda, koje uvelike nadmašuju one koje poduzima Greenpeace i slične organizacije. Naime, utemeljitelj ove organizacije, Paul Watson, napustio je upravo Greenpeace kako bi 1981. godine osnovao Sea Shepherd Conservation Society. Njihove akcije potakle su niz javnih rasprava i angažman medija po pitanju izlova morskog života te nadahnule snimanje vrlo popularne dokumentarističke serije Animal Planeta “Whale Wars”. Njihova zastava postala je simbolom borbe protiv izlova, kako u mediteranskom području gdje često uništavaju uzgajališta tuna pa sve do napada na japanske kitolovce. Cijela epizoda završila je tako što je sporazum o smanjenju kvota ulova kitova propao, a par mjeseci kasnije, zahvaljujući WikiLeaksu, maske su pale do kraja.

SHARE