Skandalopetra – ronite na dah poput antičkih spužvara

Tisućama godina stari Grci vadili su spužve iz mediteranskog mora koristeći se tehnikom zaranjanja uz pomoć desetak kilograma teškog plosnatog kamena vezanog za konop.

Uhvatili bi se za kamen, skočili u more bez ijednog komada dodatne ronilačke opreme te bi ih težina kamena vukla u dubinu. Uvjeti su bili kontrolirani na način da ih je na površini čekao sigurnosni „buddy“, čija je uloga bila izvući ronioca nazad na površinu povlačeći konop nakon što bi mu ronilac dao znak potežući konop iz dubine. Upravo takav način ronjenja naziva se Skandalopetra.

U današnje vrijeme, posebice zadnjih nekoliko godina, Skandalopetra je postala poprilično popularna i u krugovima ronjenja na dah. Grci su odlučili njegovati svoju tradiciju te na zabavan način oživjeti stare metode ronjenja, tako što već nekoliko godina organiziraju natjecanja u zaranjanju uz pomoć kamena. I ove godine održava se natjecanje u zaranjanju uz pomoć kamena na otoku Kalymnosu u Grčkoj od 20.-24.7.2011. Organizatori natjecanja stavljaju veliki naglasak na zabavu, jednostavnost i sigurnost te im je cilj privući što veći broj sudionika kako bi nastavili s tradicijom svoje zemlje i pružili ljudima nezaboravno životno iskustvo. Natjecanje je otvoreno za sve zainteresirane osobe koje znaju plivati u dobi od 8 – 70 godina starosti, a kotizacija je besplatna! Po pravilima se ne smije koristiti ni jedan dio ronilačke opreme, ni maska, ni odijelo, ni peraje, uz kupaći kostim jedino je dopušteno koristiti kvačicu za nos kako bi se što lakše izjednačavao pritisak u ušima.

Slobodno možemo povući i paralelu s jednom od najatraktivnijih disciplina u ronjenju na dah, No Limits, disciplini namijenjenoj isključivo za obaranje rekorda, jer se postižu izuzetno velike dubine. No Limits na neki je način suvremena inačica Skandalopetre, samo što se umjesto kamena ronilac koristi metalnom napravom zvanom „sled“ povezanom za čvrsti fiksirani konop, koja svojom težinom vuče ronioca u dubinu. Umjesto „buddya“, koji izvlači ronioca na površinu, u No Limits disciplini ronilac izranja uz pomoć balona napunjenog zrakom. U obje discipline ronilac ne koristi vlastitu snagu za uron, nego zaranja uz pomoć kamena, odnosno „sleda“ te izranja uz pomoć „buddya“ odnosno balona. Hrvatski rekord u disciplini No Limits i dalje drži Veljano Zanki, 110 metara postignut 2009. Svjetski rekord drži nenadmašni Austrijanac Herbert Nitsch s rezultatom od 214 metara postignutim 2007. Herbert je nedavno najavio da će probati postaviti novi svjetski rekord te zaroniti na dubinu od 1000 feet-a, odnosno 305 metara!

U Skandalopetri do sada najdublju postignutu dubinu također drži Herbert Nitsch, a iznosi 107 metara i postigao ju je 2009. na Rodosu. Herbert je za 7 metara prestigao uron Umberta Pelizzaria, velikog talijanskog freedivera koji je od 1998. držao najdublji uron od 100 metara. Umberto je 1998. na Karpathosu zaronio na 100 metara dubine kako bi izrazio počast velikom grčkom spužvaru Stathiu Haggiu, koji je 1913. zaronio na dubinu od osamdesetak metara kako bi oslobodio sidro talijanskog ratnog broda Regine Margerite, koristeći se upravo disciplinom Skandalopetra.

Ukoliko želite saznati više, pogledajte video Herbertovog urona na 107 metara dubine.

http://www.youtube.com/watch?v=KMchKsDxFog     

Ukoliko vam ni to nije dovoljno, prijavite se na www.kalymnos-hotels.com/the-Skandalopetra-Freediving-Games, duboko udahnite i prepustite se nezaboravnom doživljaju koji ćete zasigurno pamtiti cijeli život!

 

SHARE