Izložba podvodnih fotografija “Biološka raznolikost jadranskog podmorja”

42
foto: Marinko Babić

U Hrvatskom prirodoslovnom muzeju (Demetrova 1, Zagreb) u četvrtak 3. travnja otvorena je izložba podvodnih fotografija Marinka Babića. 

Izložba pod nazivom “Biološka raznolikost jadranskog podmorja” četvrta je samostalna izložba ovog autora kojom je predstavio 42 fotografije snimljene u periodu od 2010. do 2014. godine na širem području Pule roneći na dah, uz korištenje isključivo prirodnog, ambijentalnog svjetla na dubinama do 10 metara. Fotografije su snimljene Olympusovim vodootpornim kompaktom Stylus Tough 8010 i Nikonom D90 u fleksibilnom kućištu DiCAPac WP-S5 s objektivima Nikon 60mm AF-D Micro i Tokina 10-17mm.
Izložbu je otvorio Dragan Bukovec, zamjenik ravnateljice Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, koji je tom prigodom istaknuo kako takve fotografije ne radi čovjek koji se profesionalno bavi fotografiranjem te da to može napraviti samo istinski zaljubljenik koji dobro poznaje more i godinama ga prati.
U svom obraćanju nazočnima autor je konstatirao da je Hrvatska, na našu sreću, jedna od rijetkih mediteranskih zemalja koja još uvijek im čisto more bogato raznolikim oblicima života. Pozvao je posjetitelje izložbe da se i sami u to uvjere i pokušaju zajedničkim snagama sačuvati naš Jadran za pokoljenja koja dolaze.

Marinko Babić je rođen 1962. u Slavonskom Brodu, živi u Puli, po zanimanju je profesor kineziologije, zaljubljenik je u prirodu i aktivni pobornik njezine zaštite. Interes za ronjenje i svijet fotografije pokazuje od rane mladosti, a podvodna fotografija ga zaokuplja od 2010. godine. Osim u moru, ronio je i fotografijama zabilježio prizore iz mnogih hrvatskih rijeka i jezera. Fotografije su mu objavljivane u časopisima DigitalFoto, Nautica, GEO, Putovanja za dvoje, Priroda, Glasnik Hrvatskog društva za zaštitu voda, More, National Geographic, Hrvatska vodoprivreda, Otvoreno more, Meridijani, Moj planet. Bile su dio brojnih zajedničkih izložbi, web portala i dnevnog tiska. Njegove prethodne samostalne izložbe bile su: “Portreti podmorja” (Pula, 2011.), “Tajne vilinskih jezera” (Zagreb, 2012.) i “Morski blues” (Dubrovnik, 2013.).

Izložba se može razgledati do 30. lipnja 2014. u radno vrijeme muzeja (utorkom, srijedom i petkom 10-17 sati, četvrtkom 10-20 sati, subotom 10-19 sati i nedjeljom 10-13 sati).
Po završetku izložbe fotografije će biti donirane osnovnoj školi Jordanovac u Zagrebu gdje će ukrašavati prostorije škole, a ujedno i poslužiti učenicima za upoznavanje flore i faune jadranskog podmorja.

+ posts