Delma Shell Star Decompression Timer

74

Svom najdugovječnijem ronilačkom modelu, kultnom Shell Staru, Delma je sada dodala nove značajke koje se oslanjaju na nepogrešivu matematiku i fiziku.

Delma Shell Star Decompression Timer svoju najzanimljiviju karakteristiku, dekompresijske tablice na brojčaniku, temelji na istraživanju ronilačkih pionira Hannesa Kellera i Alberta Bühlmanna iz 1950 -ih i 60 -ih godina. Njih dvojica su bili bivši studenti Sveučilišta u Zürichu, a njihova a stručnost u matematici, fizici i ronjenju omogućila im je da dođu do nekih revolucionarna spoznaja koje se i danas koriste za algoritme u ronilačkim kompjuterima. Prepoznajući utjecaj nadmorske visine na dekompresiju Keller i Bühlmann razvili su tablice sa specifičnim mješavinama plina za različite nadmorske visine. Bühlmann se usredotočio na identificiranje ispravne kombinacije plinova, dok je Keller provodio eksperimentalna ronjenja kako bi provjerio njihove teorije. Dobivene tablice omogućile su izračunavanje potrebnih parametara za sigurno ronjenje na razini mora, ali i na planinskim terenima pa ih 1972. godine usvojila i švicarska vojska. Čak i danas te se dekompresijske tablice smatraju preciznim jer uzimaju u obzir i potrebu za višestrukim dekompresijskim zaustavljanjima prilikom dubljih i dugotrajnijih ronjenja.

Delma Shell Star Decompression Timer optimiziran je za ronjenje sa zrakom od nula do 700 metara nadmorske visine. Ronilačka tablica na brojčaniku sadržava i oznake dubine, oznake bezdekompresijskih zarona i vremena trajanja dekompresijskih zastanaka kod ronjenja u dekompresijskom režimu.

Mehanički ronilački satovi s dekompresijskim tablicama zaista su rijetki pa je već i zato ovaj model poseban. No, za razliku od drugih usporedivih satova, on koristi Kellerovo i Bühlmannovo istraživanje za jasan prikaz kada je potrebno više zaustavljanja za dekompresiju za ronjenje na razini mora, ali i za visinsko ronjenje.

Robusno kućište ovog sata je od nehrđajućeg čelika s crnom trakom od prave gume i promjera je 44 milimetra, a na poleđini je prozorčić od mineralnog stakla kroz koji se vidi mehanizam. Prednje staklo je safirno s antireflektirajućim premazom, a jednosmjerno rotirajući ronilački prsten je od eloksiranog aluminija. Mehanizam koji ga pokreće je samonavijajući Caliber ETA 2824 / SW200 s prilagođenim rotorom i rezervom snage od 38 sati.

Delma Shell Star Decompression Timer dolazi u nekoliko verzija kojima je različita boja brojčanika, ronilačkog prstena te materijal i boja narukvice. U skladu sa svojim tehničkim funkcijama sat ima i helijski ventil, a vodootpornost je zajamčena do 500 metara dubine. Cijena je oko 1300 eura što za ovakav ronilački alat zaista nije puno.

+ posts