Bivši šef ukrajinske vanjske obavještajne službe smrtno je stradao u ronilačkom incidentu u Dahabu u Egiptu.

Tako se, nažalost, Dahab još jednom pokazao kao “opasna ronilačka lokacija“. Naravno, ne postoje opasna mjesta, postoje samo ronioci koji se upuštaju u rizične poduhvate bez prethodne pripreme i adekvatnih procedura pa se “opasnim ronilačkim lokacijama” kvalificiraju mjesta na kojima su ronilački incidenti česti, uključivo one sa smrtnim ishodom.

Bivši šef ukrajinske vanjske obavještajne službe Viktor Hvozd bio zagriženi ronilac koji je često putovao svijetom uživajući u ronjenju. Prema izvještaju ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova, ljetovao je sa svojom suprugom u odmaralištu na Crvenom moru u hotelu Jaz Dahabeya. Ronio je u Dahabu i 28. svibnja pod još nerazjašnjenim okolnostima smrtno stradao tijekom ronjenja. Utvrđeno je samo da Hvozd nije pri svijesti i ne reagira nakon što je, prema nepotvrđenim izvještajima, naglo izronio s dubine od 40 metara. Dovezen je na obalu gdje su ga pokušali reanimirati, nažalost, bez uspjeha.

Inače, preminuli general-potpukovnik Hvozd bio je vojni obavještajac od 1981. godine, a od 1995. radio je za ukrajinsko Ministarstvo obrane na čijem čelu je bio od 2008. do 2010. godine. Dahab je tako odnio još jednu ronilačku žrtvu.

Koje su to “opasne ronilačke lokacije” i zašto su opasne pročitajte u 23. broju SCUBAlife magazina (ožujak 2016.).