Siječanj je, a to znači novogodišnje odluke. Jedan od načina da ostanete na pravom tragu jest osigurati da one zaista budu zabavne. Evo kako ronjenje može pomoći da postignete neke od najpopularnijih ciljeva i odluka.

Ako ste odlučili više vježbati, ronjenje je učinkovit način da se krećete i povećate snagu, pogotovo zato što morate prenijeti preko 25 kilograma opreme. Kretanje kroz vodu pomaže izgraditi tonus mišića, dok hladnije temperature tjeraju vaše tijelo da sagorijeva 300-600 kalorija svaki sat. Najbolje od svega? Toliko ćete se zabaviti da nećete ni shvatiti da zapravo vježbate.

Ako ste pak odlučili naučiti nešto novo, a niste se još okušali u ronjenju, neka to bude odmah iduća stvar na vašemu popisu. Ako ste već dio naše velike obitelji, okušajte se u nekom novom tečaju ili izazovu poput ronjenja pod ledom, u suhom odijelu ili podvodne fotografije. Između urona možete istražiti što ste sve vidjeli ili naučiti vezati čvorove, položiti tečaj za skipera ili neku sličnu ne-ronilačku vodenu aktivnost.

Ako ste se odlučili osloboditi stresa, ponovo je ronjenje prava stvar za vas. Plutanje u bestežinskom stanju šarenim grebenom okruženi samo zvukom mjehurića slično je meditaciji, usredotočivanju misli i disanja kako biste osjetili opuštanje i sreću. Dakle, ne čudi da je ronjenje savršen način da se odvojite od životnih stresova, bilo da se odnosi na posao ili stalno “pikanje” s društvenih mreža i medija.

Ako tražite višu svrhu, tada je zaštita planeta dobro mjesto za početak. Uključite se u organizacije kako biste očistili otpad s morskog dna i plaža, pridružite se istraživačkom ili volonterskom programu ili donirajte za jedan od mnogih projekata očuvanja širom svijeta. Od obnove koralja do istraživanja morskih životinja, ima nešto za svakog ronioca. Ako ništa, barem budite eko turist i smanjite kupljenu plastiku.

Ako pak želite novi posao i dosta vam je cjelodnevnog uredskog posla i ovdje vam je ronjenje ponudilo izlaz i rješenje. Pronađite posao s većom satisfakcijom prvo polažući tečaj za instruktora ronjenja, a potom se zaposlite u najdražem ronilačkom centru ili pak otvorite vlastiti i cijeli će svijet postati vaš novi ured. Naravno, u ronilačkoj je branši još mnogo poslova poput morskog biologa ili čak ronioca kaskadera.

Ako ste odlučili provesti više vremena s obitelji, najbolje je pronaći zajednički interes. Roditeljima je ronjenje odlična prilika da im djeca steknu samopouzdanje i važne životne vještine, a ostalim članovima obitelji da se druže na ronilačkom brodu i pod vodom.

I napose, ako ste jednostavno odlučili uživati u životu… Onda ne moramo ništa ni dodavati. Kroz upoznavanje drugih ronilaca i destinacija, do istraživanja i nadilaženja strahova. Ako ste ronilac, znate o čemu pričamo, ako niste, postoji samo jedan način da saznate! Ugodni vam i uspješni novi uroni u 2020. godini!