Djeca provode dvostruko više vremena gledajući ekrane televizora, računala i pametnih telefona, nego igrajući se vani. Danas bi većina djece radije ostala u kući i zabavila se igranjem videoigara ili kretanjem kroz vremenske okvire društvenih medija koji, prema zdravstvenim djelatnicima, mogu vremenom utjecati na njihovo fizičko i mentalno zdravlje.

Da biste to spriječili, jedna sjajna aktivnost s kojom možete upoznati svoje dijete je ronjenje. Svojom željom da nauče nove vještine i, ako uključe prirodnu znatiželju, djeca mogu postati neki od najboljih ronilaca. Na vama je samo da osigurate da se vaša djeca pravilno upoznaju s ronjenjem tako da mogu sigurno uživati u čudima podvodnog svijeta.

Prvo povjerite jesu li vaša djeca spremna. Prije nego što dijete upoznate s ronjenjem, ključno je osigurati da ga ono zaista zanima. Kod djece se brzo stvaraju prvi dojmovi, a njihovo prvo iskustvo ronjenja može ih nadahnuti za mnoge godine koje dolaze. Ako se vaše dijete želi okušati u ronjenju, sljedeći korak je osigurati da glavu može staviti pod vodu bez osjećaja bojazni. Ovdje na red dolazi profesionalni instruktor. Pametno je upisati svoje dijete na tečaj ronjenja gdje će naučiti sve što treba znati o ronjenju, poput vrsta potrebne opreme i pravilnih tehnika disanja pod vodom. Za najbolje rezultate odaberite centar koji prakticira rad s malom djecom.

Poduzmite potrebne mjere opreza za dobrobit vašeg djeteta. Ronjenje može biti opasno, pogotovo ako ga prakticirate u moru u kojem nemate kontrolu nad uvjetima okoline. Jednom kad i vaše dijete nauči roniti vaše je da, kao roditelj, isplanirate svaki scenarij vezan za sigurnost prije nego što krenete u avanture.

Prvo što trebate odabrati je mjesto ronjenja. Nisu sva mjesta za ronjenje sigurna za djecu, pogotovo tamo gdje je voda duboka ili gdje ima puno struja. Zbog toga posvetite nešto malo više pažnje da odaberete mjesto ronjenja prilagođeno djeci. Također morate osigurati da ponesete svu potrebnu sigurnosnu opremu i da ona savršeno odgovara vašem djetetu kako bi mu omogućili udobno krstarenje vodama.

Još jedna stvar koju ne smijete zaboraviti su antialergijski lijekovi, pogotovo kada ronite na prekomorskom odredištu. Ne želite se nositi s alergijskom reakcijom dok ste na moru jer to može onemogućiti sigurnu upotrebu opreme za ronjenje i spriječiti dijete da roni. Dok vaša djeca rone, budno ih promatrajte kako biste osigurali da cijelo vrijeme ostanu u granicama njihovog certifikata i izvan područja štetnosti.

Zahvaljujući napretku u treningu i opremi, uz promjenjive stavove, ronjenje se razvilo iz avanture rezervirane samo za hrabre i uporne u aktivnost u kojoj može uživati cijela obitelj. Uvodeći svoje dijete u ronjenje, ne samo da ih podučavate o zabavnom sportu ronjenja i podvodnom okruženju, nego također stvarate dragocjene uspomene koje ćete svi zauvijek čuvati.