Da biste prošli ronilački tečaj ili uživali u pokušaju ronjenja Vaš instruktor će s Vama proraditi na nekim osnovnim vještinama nužnim za sigurno ronjenje i prije nego što počnete roniti.

Neke od ovih vještina poznate su i kao “vještine baratanja maskom”, odnosno jednostavne vještine koje će Vas naučiti kako pravilno koristiti masku pod vodom. To uključuje učenje kako očistiti masku i, za cijeli tečaj, kako plivati pod vodom bez nje! Kao i na bilo kojem tečaju, ove su vještine dizajnirane da Vam pomognu da mirno i sigurno riješite probleme koje biste mogli imati tijekom ronjenja, ali ako Vam ideja da skinete masku pod vodom izaziva mučninu u želucu, ne brinite! Postoji puno načina da postanete “profesionalac” u baratanju ronilačkom maskom.

Komunicirajte sa svojim instruktorima. Mnogi ljudi nose kontaktne leće tijekom ronjenja i osjećaju nervozu zbog puštanja vode u masku i mogućeg efekta na njihove leće. Bez brige! Obavijestite svog instruktora i imat će dovoljno tehnika za nositi se s tim problemom, a sve vještine s maskom možete dovršiti zatvorenih očiju. Slično tome, ako se brinete da će Vam slana voda ući u nos nakon što skinete masku, pitajte svog instruktora možete li začepiti nos, a i oni to mogu učiniti za Vas dok su Vam ruke zauzete. Na kraju ćete naučiti blokirati nosnice tako što ćete lagano izdahnuti dok skidate masku.

Stvorite dobre navike. Kad ronimo, moramo trenirati mozak kako bi se prilagodili našem novom podvodnom okruženju. Jedno na što ćete se morati naviknuti je imati prekriven nos u svakom trenutku, a to znači disati samo kroz usta! Ako ne očistite masku vodom, ne biste trebali udisati ili izdisati kroz nos jer to može uzrokovati curenje maske i otežati Vam njezino uklanjanje. Od prvog dana uložite veliki napor i stvarno se usredotočite na svoje tehnike disanja, pazeći pri tome odakle izdišete.

Vježbajte, vježbajte, vježbajte! Svi uče drugačije i različitim tempom. Ne brinite se jesu li Vas vaše vještine rada s maskom pod vodom “osramotile” jer niste jedini! Postoji puno načina na koje se možete ugodnije nositi s maskom u vodi. Korištenje disalice je izvrstan način za početak, skinute masku i stavite disalicu u usta. Zatim, držeći oči zatvorene, nježno spustite lice u vodu (ne nužno i ocean, to biste mogli i kod kuće u kadi!) i vježbajte disanje samo putem usta. Ovo će Vam pomoći da trenirate kako da ne koristite nos pod vodom i pomoći će Vam da se naviknete na osjet vode po cijelom licu. I znat ćete jeste li izdahnuli kroz nos jer ćete osjetiti mjehuriće oko očiju i nosa. Opustite se i koncentrirajte se na disanje upravo kroz disalicu.

Napokon, pravi ključ za savladavanje svoje maske pod vodom je opuštanje! Svakako je lakše reći nego učiniti, posebno u novom okruženju s toliko neobičnih senzacija, ali uzimanje vremena i vjerovanje u sebe pomoći će Vam da provedete ove vještine bez da se živcirate. Usredotočite se na krajnji cilj, bilo da se radi o odmoru i ronjenju iz snova, postajanju sjajnim ronilačkim partnerom ili se jednostavno želite osjećati ugodnije u vodi i razmislite koliko ćete se dobro osjećati kad s povjerenjem prođete svoj tečaj!