U Poreču se u sklopu 13. međunarodnog ribarskog sajma Crofish održao pravi ronilački spektakl – Pogled u plavo.

Tijekom tri dana trajanja Crofish sajma, osim velikog broja izlagača i bogatog programa, na sajmu je bio montiran 10 metarski bazen projekta Pogled u plavo u kojem su svi posjetitelji sajma imali jedinstvenu priliku besplatno se okušati u ronjenju s punom ronilačkom opremom, u kontroliranim uvjetima i u pratnji instruktora ronjenja te upoznati čari, vještine i tehnike ronjenja.

Projekt Pogled u plavo gostovao je u organizaciji Obrtničke komore Istarske županije i Agencije Promocija ronjenja, a cilj ovog projekta je potaknuti što veći broj osoba na bavljenje vodenim aktivnostima te promovirati Hrvatsku kao turističku i ronilačku destinaciju, ljepote hrvatskog podmorja i ponude u ronjenju.

“Segment ribarstva je od strateške važnosti cjelokupnog ribarskog sektora Republike Hrvatske, a jedan od ciljeva Crofish sajma je okupiti na jednom mjestu cijeli ribarski sektor, ne samo s područja Republike Hrvatske, nego i šire. Ovo je 13 izdanje Crofisha, a prisutno je 95 izlagača koji dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Njemačke i Španjolske te predstavljaju 280 poznatih svjetskih brendova. U sklopu sajma posjetitelji također imaju priliku okušati se u probnom ronjenju s punom ronilačkom opremom i u kontroliranim uvjetima.”, istaknuo je Robert Momić, direktor sajma i predsjednik Obrtničke komore Istarske županije.

U sklopu projekta Pogled u plavo za sigurnost ronilaca brinuli su se instruktori ronjenja Nemo-Adria Rescue Teama koji su članovi volonteri Specijalističke ronilačke postrojbe za spašavanje iz vode pri Uredu za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba te ronioci vatrogasci DVD-a Jastrebarsko koji su bili na raspolaganju svim zainteresiram posjetiteljima.

Nakon kraće poduke o ronjenju i ronilačkoj opremi, kao i svim sigurnosnim elementima, svaki posjetitelj koji je zaronio u bazen projekta Pogled u plavo imao je priliku obići i razgledavati podvodnu izložbu fotografija ljepota hrvatskog podmorja Marjana Radovića.

“Ronjenje je najbolja aktivnost gdje se riba može vidjeti u svom prirodnom staništu, a Pogled u plavo je prvi korak gdje se mogu upoznati osnovne tehnike i vještine ronjenja. Na oduševljenje brojnih posjetitelja već drugu godinu za redom projekt Pogled u plavo gostuje na sajmu Crofish te su probna ronjenja potpuno besplatna za sve posjetitelje.”, rekla je Andreja Vedrina, voditeljica projekta Pogled u plavo.

Projekt Pogled u plavo odvijao se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske, a za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili projektu.

Nesebičnu pomoć u realizaciji besplatnih probnih ronjenja i podršku projektu dali su: Remax bazeni, Mares, PSS (asocijacija u ronjenju), Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.), Nemo-Adria, Termostroj – Lučko, a sve aktivnosti Promocije ronjenja možete pratiti na BookNow 24 portalu.

Gostovanja Pogleda u plavo možete pratiti na službenim stranicama projekta Pogled u plavo i službenim stranicama Agencije Promocija ronjenja te na stranicama medijskih pokrovitelja projekta: Narodnog radija, SCUBAlife magazina, ronilačkog portala Gorgonija te web portala Morski.hr.