Osjećaj smirenosti, odmora i pozitivnosti prvi je korak prema odličnim zaronima. Ako ste imalo anksiozni (možda tek započinjete roniti, ronite negdje u nepoznatom ili se samo brinete o svojoj vještini), isprobajte neke od ovih aplikacija koje bi vam mogle pomoći da se opustite prije ronjenja.

Smiling Mind jedna je od takvih aplikacija. Istraživanja su pokazala kako pažljivost smanjuje tjelesnu i mentalnu napetost. Većina aplikacija za meditaciju (uključujući Headspace i Calm) zahtijevaju pretplate kako bi otključali većinu njihova sadržaja, ali Smiling Mind je fantastična, besplatna alternativa koja nudi vođene meditacije za san, tjeskobu, fokus i još mnogo toga. Osjećate li se preplavljenim ili nervoznim prije ronjenja? Isprobajte tri minute SOS sesije za brzo podizanje raspoloženja.

Breathe2Relax još je jedna korisna aplikacija. Kad ste pod stresom, savjet je često “duboko udahnite i brojite do tri”. I to s dobrim razlogom! Polagano, “dijafragmatično” disanje smanjuje anksioznost snižavajući otkucaje srca, poboljšavajući dotok kisika u mozak i opuštajući um. Ova aplikacija, iako malo starija, vodi vas kroz ciklus disanja uz smirujuću glazbu i glasovne upute. Vježbajte svaki dan i bit ćete spremni iskoristiti ove tehnike disanja u vrijeme potrebe.

Sleep Cycle pomoći će vam na malo drugačiji način. Dobar noćni san ključan je za dobrobit svakog ronioca. On održava vaše tijelo zdravim, smanjuje stres, pojačava koncentraciju i poboljšava pamćenje. Uz mnoge druge značajke, Sleep Cycle uključuje arhivu “bijelog šuma” i drugih umirujućih zvukova pomažući Vam da bolje spavate. Analizirajući uzorke spavanja, aplikacija Vas budi u optimalno vrijeme na temelju Vašeg ciklusa spavanja, tako da ćete se osjećati osvježeni i spremni za ronjenje.

Yoga for Beginners savršen je alat svakom početniku u jogi, a znamo i koliko je ona dobra za ronioce. Ova aplikacija nudi videozapise s uputama i izbor vođenih programa poput “eksplozija trupa” i “unutarnji mir”, često ne duže od 10 minuta, što je savršeno za površinske intervale između urona.

Coloring Book for Adults dostupna je samo za iOS sustave, no nadamo se da će se i to uskoro promijeniti. Ako meditacija nije vaša stvar, onda igre ili zagonetke mogu imati podjednako terapeutski učinak. Naime, bojanje je kod odraslih poraslo u popularnosti nudeći način da se usredotočite na jednu aktivnost i oslobodite um od drugih ometanja ili briga. Ova besplatna aplikacija uključuje bezbroj listova za bojanje, od mandala i automobila, do životinja i hrane. Drugi odličan izbor (na iOS-u i Androidu) je Sandbox – aplikacija “boji po brojevima” u koju možete čak i prenijeti vlastite fotografije.