Više od 13.000 fotografija iz više od 195 država pristiglo je na natječaj “Planet in balance” poznatog časopisa National Geographic. Među 25 najboljih nalazi se i fotografija iz Hrvatske, i to našeg poznatog fotografa Marjana Radovića. 

Podvodna fotografija meduze i plastične najlon vrećice fotografirana u podmorju Jadrana oduševila je žiri koji čine urednici National Geographica. Urednici i kustosi časopisa National Geographic pregledali su sve fotografije poslane na natječaj, pronašli nevjerojatne prizore četvrti s kontejnerima za smeće i reciklažu duž pločnika, slike odlagališta smeća i smeća na našim plažama, slike kako ljudski rast dovodi divlje životinje u opasnost….

“Proizvodimo plastiku, o njoj ovisimo i sada se topimo u njoj”, snažna je poruka koju sam želio poslati sudjelovanjem na natječaju, izjavio je Radović. Naš se planet svakodnevno brine za nas tako da moramo učiniti sve njemu zauzvrat. Da bismo svom rodnom planetu omogućili da napreduje, moramo postići planet u ravnoteži kako bismo zadržali sjajne, prekrasne i nezaboravne krajolike koje nam naš planet pruža. 

Prva izložba koja će obići svijet bit će prikazana na festivalu Photofest od 7. do 10. studenog u San Miguel de Allende (Američka prijestolnica kulture 2019. godine.) u partnerstvu s National Geographicom. Izložba s ciljem podizanja svijesti o globalnoj krizi plastičnog otpada i osnaživanja nove generacije okolišnih vođa koji se zalažu za borbu protiv ovog problema.

Snaga ovih fotografija i njihovih priča pokazuju da je slika moćan alat, ne samo za dokumentiranje evolucije čovječanstva, nego i pokazuje da je jedna od velikih sila fotografije to što nas tjera da razmišljamo i razmišljamo. Imajući to na umu, Photofest se pridružuje ovom slučaju koristeći materijale na svojim izložbama koji minimaliziraju utjecaj na okoliš, pomažući tako da ponovno bude “Planeta u ravnoteži”. Zajedno možemo postići planetu u ravnoteži.