Većina ronilaca svoju ronilačku karijeru započne početničkim tečajem za ronioca otvorenih voda (OWD). No, iako se većina ne zadrži na njemu, već završava i naprednije tečajeve, ovaj tečaj je “alfa”među svima. Naravno, neki čak počnu roniti i u mlađim danima pa počinju s “dječjim”tečajevima.

Bilo kako bilo, u trenu kada se odlučite za tečaj ronioca otvorenih voda, bilo bi se dobro za njega i pripremiti. Čak i ako ste ovaj tečaj već položili, svi mi ronioci se ponekad nađemo u situaciji da neki od naših prijatelja želi vidjeti u čemu toliko uživamo pa, ako ne treba vama, možete sljedeće informacije ispričati takvom prijatelju. 

Prvo i osnovno je informirati se. Ronilački tečaj je sve samo ne jeftin (cijene se kreću oko 250 do 350 eura) pa je dobro možda prvo isprobati ronjenje. Većina centara nudi probni uron prije samog tečaja čija se cijena najčešće odbija od cijene tečaja, ako se za njega odlučite.

Također je bitno istražiti sve opcije na tržištu, odnosno prije svega odlučiti što želite od tečaja. Gdje uopće želite roniti? U nekim je dijelovima svijeta temperatura vode pogodna za ronjenje cijele godine, no u nekima nije tako. Ako se odlučite polagati tečaj za lošeg vremena, svakako ćete dobiti izvrstan trening i pripremu, no trebat će vam više opreme poput debljeg odijela, rukavica, kapuljače i čizama.

Ovisno o tome volite li više hladnoću ili toplinu, odaberite svoju idealnu lokaciju i kontaktirajte lokalni ronilački centar oko daljnjih detalja. Morate znati i što točno želite od tečaja, odnosno odgovara li vam više učenje u grupi ili individualni tečaj. Zatim morate znati koliko se ugodno osjećate u vodi i jeste li spremni odmah roniti u moru ili biste radije malo vježbali u bazenu. Nakon što preispitate sami sebe, bacite se na traženje. U današnje vrijeme stvarno postoji mnogo opcija i asocijacija pa je dobro upregnuti prste i baciti se na googlanje te potom kontaktirati više ronilačkih centara prije odabira onog pravog.

Ne brinite se za opremu! Ne morate imati kompletan (i ponajprije skup) komplet opreme da biste započeli tečaj. Ronilački centar osigurava svu opremu za vrijem trajanja tečaja. Dopustite sebi da otkrijete koji vam tip opreme najviše odgovara i savjetujte se s ronilačkim kolegama i instruktorima prije nego nabavite vlastitu. 

Pripremite se psihički i fizički! Ovaj je tečaj uistinu zabavan, no također je i veoma izazovan. Morat ćete nositi tešku opremu i kretati se pod vodom. Stoga je bitno da se malo bacite na vježbanje ako i niste u nekoj posebnoj formi, a najbolje ronilačke vježbe možete pronaći na našoj stranici. 

Također, potrebno je znati plivati. Ne morate biti olimpijac, ali ako ne možete preplivati stotinjak metara i ne osjećate se dobro kada ne možete dotaknuti dno, razmislite o nekoliko sati tečaja plivanja prije samog tečaja ronjenja. To će vam povećati samopouzdanje i pomoći vam u ronjenju. Tečaj zahtjeva i polaganje pisanog testa po završetku pa se pripremite i na malo učenja.