Mnogo je zaljubljenika u more i ronjenje više puta pomislilo kako je logičan slijed nakon “rekreativnih” tečajeva, tečaj ronilačkog instruktora. I ne možemo ih kriviti, zar ne? Tko ne bi poželio raditi u raju? Jer za sve nas ronioce ronjenje i podmorje upravo to i jest, pravi mali raj. 

No, ako ne otvorite vlastiti ronilački centar, pronaći posao kao ronilački instruktor i nije uvijek tako jednostavno, kao i sa svim drugim poslovima. Pa, ako ste upravo položili za instruktora ronjenja i spremate se na ronilačku burzu rada ili se tek spremate položiti za instruktora, evo nekoliko savjeta kako lakše pronaći posao u ronilačkoj branši.

Ako još niste započeli tečaj, promovirajte se i prije nego to učinite. Sastavite životopis i govorite ljudima da počinjete polagati tečaj za ronilačkog instruktora. Tako ćete možda naći posao i prije nego mislite da je to moguće. Većina ronilačkih centara voli zapošljavati nove instruktore jer je njih lakše “oblikovati” prema potrebi određenog ronilačkog centra. 

Trenirajte tamo gdje želite raditi. Ako još niste započeli tečaj, prvo razmislite gdje biste željeli raditi i pokušajte tečaj odraditi upravo tamo. Većina ronilačkih centara preferira zaposliti ljude koji su “domaći”, odnosno koji su tečaj položili tamo gdje će i raditi. Tako već imate određeno poznavanje podvodnog okoliša u kojemu ćete se svakodnevno nalaziti. Ako ste već tečaj položili negdje gdje ne želite raditi, prije upita o poslu svakako nekoliko puta zaronite u suradnji sa željenim ronilačkim centrom.

Osigurajte sebi što eminentniju “mogućnost prodaje”. Ne zaustavljajte se na tečaju za instruktora, već položite i tečajeve koji su potrebni za željeno mjesto rada. Recimo, u toplijim vodama s mnogo olupina tečaj ronjenja na olupinama i dubinskog ronjenja znače mnogo više nego tečaj ronjenja pod ledom i na visinama. 

Naučite više jezika. Ako govorite samo Hrvatski, vjerojatno ćete tijekom sezone više vremena provesti puneći boce, nego na uronima. Ovisno o području gdje ćete se zaposliti, odnosno o turistima koji to područje posjećuju, bilo bi poželjno govoriti još pokoji jezik. 

Naglasite i svoje neronilačke sposobnosti. Ako ste izvrstan mehaničar, grafički dizajner ili stolar, pokažite kako vam prethodno iskustvo pomaže u ronjenju. 

Iskažite srast! Za svaki posao je potrebno biti strastven, no u ronjenju je to posebno važno. Posao ronilačkog instruktora nije nimalo lak i ako niste strastveni, može se dogoditi propust koji će ugroziti sigurnost vas i vaših učenika. Strast koju pokažete čini da se budući ronioci kojima ćete držati tečajeve osjećaju sigurno i uživaju u svakom trenutku učenja.

Budite društveni! Ovaj posao uistinu iziskuje da briljirate na razgovoru za posao. Jer, ako pod stresom ne možete pričati s budućim poslodavcem, kako će vam on povjeriti grupu od desetak ronilaca? Morate biti otvoreni, opušteni i sigurni u sebe. Morate biti u mogućnosti steći povjerenje potpunih stranaca jer u protivnom će vam ti isti stranci odustajati od tečaja. Sve u svemu, budite uvijek spremni impresionirati već pri prvom susretu.