Spakirali ste komplet za ronjenje, pobrinuli se da vam je štednjak isključen u kući i spremni ste se upustiti u podvodnu avanturu svoga života. 

Pojavite se na ronilačkoj destinaciji svojih snova s perajama u ruci, spremni ste zaroniti pravo u ljepotu, ali dočekao vas je šok i užas, greben je uništen! Nije realnost da bilo koji zaljubljenik u ronjenje i vodu treba iskusiti ovako nešto, ali tužna istina je da dolazimo opasno blizu upravo ovakvim prizorima. Zakiseljavanje oceana, zagađenje i šteta uzrokovana turizmom prijete uništiti grebene koje toliko volimo. Kako bismo to sve izbjegli, počnimo od samih sebe i prestanimo se izvlačiti difuzijom odgovornosti! 

Green Fins je jedini međunarodno priznati ekološki standard za ronioce i ronjenje uspostavljen kroz partnerstvo između UN-ova odjela za okoliš i zaklade World Reef. Uz pomoć ronilačke asocijacije PADI ovaj je projekt u misiji implementirati eko-standarde širom globalnih ronilačkih operatera u nastojanju da educira ronioce i pomogne smanjiti njihov štetan utjecaj na okoliš. Dakle, da biste bili sigurni da su vaše peraje zelene i na odmoru, provjerite sljedeće smjernice.

Ne ostavljajte trag! Zabrana jednokratne plastike u porastu je u popularnim ronilačkim destinacijama širom svijeta. S obzirom na to, još uvijek treba puno raditi na obrazovanju turista i promjeni ponašanja posjetitelja kada je riječ o zagađenju oceana. Plastične vrećice, opušci cigareta i slamke su među najvećim zagađivačima. Savjet Green Finsa je: “skupljajte, ne bacajte”, što je sjajan početak. Turističke namjere su dobre, ali u destinacijama kao što su Egipat i Azija kontejneri za smeće mogu se brzo preplaviti sadržajima koji završavaju u moru. Najbolje rješenje je smanjiti otpad što se može učiniti prebacivanjem s plastike za jednokratnu uporabu na višekratnu upotrebu i nošenje vlastitih opušaka cigareta u praktičnom kontejneru za odlaganje daleko od mora. Ako ne ostavimo nikakav trag, što se odnosi i na prikupljanje ili kupnju koralja, školjki i svega ostalog što ćete naći mrtvo ili živo, ocean će služiti još mnogo godina. Ocean je pažljivo izbalansiran ekosustav koji se oslanja na hranjive tvari svih stanovnika za hranjenje i rast. Kao što Green Fins kaže: “uklanjanje njih uklanja sposobnost oživljavanja oceana”.

Gledajte, a ne dirajte! Svi smo vidjeli videozapise s YouTubea slavnih ronilaca koji se “voze” na leđima morskih stanovnika. Takvi su susreti potpuno zadivljujući, ali mogu biti stresni za životinju te ih nesvjesno možete i zaraziti. Zelene peraje snažno savjetuju da ne dotičete ili progonite bilo koji morski život, a ako želite biti u potpunosti sigurni da se dobro ophodite prema oceanskim bićima, savjetujte se s našom web stranicom

Druga stvar na koju treba paziti je hranjenje riba. Kada nudimo hranu morskom životu, narušavamo njihovo prirodno ponašanje uzrokujući efekt mreškanja. Ribe se naviknu na hranjenje i agresivno djelovanje na druge ribe, ili prestanu jesti alge koje se nakupljaju na koraljnim grebenima što dovodi do gušenja grebena.

Ako ronite bez rukavica, pažljivo perajate i držite razmak od koralja pa ćete moći i svojoj djeci pokazivati žive i neoštećene ronilačke lokacije. Ovo je u tolikoj mjeri važno da su zelene peraje učinile “urone bez posljedica” prioritetnom akcijom u Međunarodnoj godini grebena 2018. godine. Oni tvrde da u prosjeku 70% ronilaca “kontaktira” greben za vrijeme ronjenja, što dovodi do oštećenja i degradacije ekološki važnih koralja koji trebaju popraviti život.

Dakle, ne zaboravite obući svoje zelene peraje gdje god idete i učinite svijet ljepšim mjestom!