Više od dvjesto ronilaca iz Hrvatske i Slovenije čistilo je podmorje na pet lokacija u Savudrijskoj vali.

Zahvaljujući velikoj ekološkoj akciji “Čišćenje bez granica”uz luke Piran i Savudrija očišćeno je podmorje kraj kampa Veli Jože te ono u Zambratiji i Bašaniji. Time se otpad uklanjao s površine veće od pedeset kilometara četvornih.

Sudionici akcije istaknuli su kako otpad u moru nema nacionalnost i kako zemlje trebaju surađivati u brizi za budućnost mora i podmorja.

“Osamdeset posto otpada u moru dolazi s kopna, a osamdeset posto tog otpada u biti je plastika. Sva plastika iz otpada kad tad postaje mikroplastika koja ulazi u hranidbeni lanac živih organizama u moru pa onda i onih na kopnu. Shodno tome nužna je edukacija mladih kako bi se smanjila količina otpada u Jadranskom moru”, kazao je dr. sc. Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Neobičan podvodni ulov ronilaca u Savudrijskoj vali potvrdio je njegove riječi. Izlovljeni su, među ostalim, kamionska guma, građevinski otpad te plastične boce i čašice jogurta. “Ovo smo prekrasno more dobili na čuvanje za generacije koje dolaze i zbog toga se prema njemu trebamo odnositi odgovorno. Nažalost, čak sedamdeset i dva posto svih voda u Europi zagađeno je mikroplastikom”, rekao je Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Đenio Zadković, gradonačelnik Pirana, kazao je kako se u akciji “Čišćenje bez granica”osjeća prijateljski duh ljudi s tamošnjeg područja. Tome je dodao: “Državne institucije, poduzeća i mi sami trebamo skupiti snage da pronađemo inovativan i efikasan način na koji ćemo održivo živjeti neovisni od plastike.”S njim se složio Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga te rekao da granica služi i kako bi spajala, to jest isticala bogatstvo različitosti.

Prijateljstvo susjednih zemalja potvrdili su i Branko Roglić, počasni konzul Slovenije u Hrvatskoj te Božo Dimnik, počasni konzul Hrvatske u Sloveniji. Dimnik se pritom predstavio i kao najstariji ronilac na Jadranu te upozorio da njegovi posljednji uroni svjedoče o smanjenju ribljeg fonda te devastaciji podmorja koje se teško može oporaviti.

“Glavni cilj ekološke akcije “Čišćenje bez granica”, osim samog čišćenja podmorja, povezivanje je hrvatskih i slovenskih ronilaca te podizanje svijesti djece i mladih o važnosti očuvanja mora i prirode. Zbog toga je s akcijom povezana “IV. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola”. U sklopu nje djeca pod vodstvom instruktora ronjenja pomažu u čišćenju mora uz obalu u kampu Veli Jože”, dodala je u Andreja Vedrina, direktorica Promocije ronjenja.

Promocija ronjenja akciju je organizirala uz potporu tvrtke Electrolux koja je dio novca od prodaje svojih usisavača tijekom proljeća usmjerila čišćenju Savudrijske vale. Suorganizatori su ronilački klub HRVI Nemo-Adriatic, PGD Piran, Zagrebački holding te njegova podružnica Vladimir Nazor. “Zagrebački holding ponosan je što ima priliku biti suorganizator i jedan od pokretača Međunarodne dječje ronilačke eko patrole. Drago mi je vidjeti najmlađe u ovom broju jer je upravo edukacija od malih nogu jedan od ključnih čimbenika za očuvanje podmorja i našeg bisera Jadranskog mora”, poručila je Daniela Franić, članica uprave Zagrebačkog holdinga.

Egon Štibilj, zapovjednik civilne zaštite Pirana, zaključio je: “Svi mi koji živimo uz more znamo što nam more daje i ne želimo doživjeti da nam jednoga dana servira smeće koje danas u njega bacamo. Onima koji to čine želimo poručiti da smeću tamo nije mjesto.”

Akciji su se pridružili brojni ronioci iz Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće, a sudjelovali su PGD Sevnica, PGD Blanca, Feel Deep Maribor, PGD Kopar, Reef Slovenija, RK veterana četvrte gardijske brigade, RK Nemo Brač, JVP Karlovac, JVP Zagreb, VP Kutina, JVP Opatija, JVP Umag, KPA Marsonia, KPA Kostrena, KPA Adria Kraljevica, DC Marco Polo Rijeka, RK Roniti se mora, KPA Medulin, Diving Network Istra, RK Dolac, Diving team Double Bubble, RK Sisak, RK Ariel te Eko ronilačka grupa invalida, Lukavac iz Bosne i Hercegovine, dok su podršku pružili i Zavod za podvodnu i hiperbaričnu medicinu KBC RI, Flammifer Ozalj te Srednja grafička škola iz Zagreba.

Čišćenje bez granica i IV. Međunarodna dječja ronilačka eko-patrola održavaju se pod počasnim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora te pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grada Umaga i Grada Pirana.

Projekt podupiru i Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Društvo slovensko–hrvatskog prijateljstva te Hrvatsko društvo Istra iz Pirana.Kako bi sudionici akcije Čišćenje bez granica doživjeli ljepotu Jadrana i važnost njegove zaštite, plovidbe između Savudrije i Pirana darovao im je Edi Germšek, kapetan Eko Maksima, broda koji u slučajevima ekoloških katastrofa može pomoći u čišćenju mora.