Već više od deset godina traje suradnja na području ekološkog očuvanja podmorja otoka Mljeta između Udruge veterana Hrvatske ratne mornarice, Nacionalnog parka Mljet, Općine Mljet, ronilačkog kluba Nautilus iz Splita i ljubaznih i profesionalnih domaćina “od mora” – ronilačkog centra Aquatica s Mljeta..

Tako je i prošlog vikenda, od 17. do 19. svibnja, uhodana ekipa od preko dvadesetak ronilaca i “rangera” Nacionalnog parka ovog dalekog, gotovo pučinskog otoka odradila veliku ekološku akciju čišćenja podmorja uvala otoka Mljeta i mljetskog nacionalnog parka.

Dvadesetak ronilaca čistilo je podmorje šireg područja uvala: Sobre, Blaca, Lastovske, Gonoturske i Solinskog kanala. Startalo se u petak kada je čišćeno podmorje uvale Sobra te su uz pomoć plovne dizalice tvrtke Riba Mljet iz podmorja izvađena čak dva kamiona puna odbačenih mreža, guma, PVC boca i sličnog otpada.

U suprotnosti od očekivanog lijepog vremena ovogodišnji prevrtljivi svibanj donio je u subotu jako jugo s otvorenog mora i dosadnu kišu koji ipak nisu omeli ronioce, kao ni voditelja ronilačkog centra Aquatica, Marija Orlandinija – mljetskog “Odiseja novog doba”, da prema predviđenom planu zarone u južne uvale Nacionalnog parka. Južne uvale zbog specifične konfiguracije obale i snažne morske struje predstavljaju svojevrstan magnet za goleme količine otpada koji dolazi čak iz Albanije, Italije, ali i kao moguća posljedica intenzivnog pomorskog prometa u tom dijelu Jadrana.

U uvalama Blaca, Gonoturska, Lastovska i Solinskom kanalu zamjetno je smanjenje količine otpada u podmorju u odnosu na prethodnih nekoliko godina, prikupljeno je oko 350 vreća otpada, što je ipak manje nego prijašnjih godina i predstavlja optimistični znak da su redovite akcije čišćenja podmorja urodile plodom.

Rezultat je to, ne samo upornosti uprave NP Mljet koja u suradnji s ekološkim udrugama intenzivno radi na očuvanju i čišćenju djevičanskog podmorja otoka Mljeta, već i sve veće ekološke osviještenosti stanovništva, a posebice gostiju i nautičara kojima je otok Mljet vrlo privlačna destinacija.Nedjelja je donijela lijepo vrijeme s jugom u slabljenju i još malo “mrtvog mora” pa su ronioci uz pomoć domaćina završili svoju trodnevnu eko-akciju čišćenja podmorja Odisejevog otoka.