Ronioci su istražili južnoameričko spremište za žrtvu bogovima, a ako je vjerovati onome što kažu, to je prvo metodičko arheološko iskopavanje mjesta u najvišem svjetskom velikom jezeru.

Tim je pronašao niz vrijednih predmeta na grebenu Khoa, sjeverno od područja otoka Sunca u jezeru Titicaca u Boliviji. Blago slano “unutrašnje more” koje se nalazi u Andama na 3800 metara nadmorske visine rani su stanovnici Anda štovali kao rodno mjesto Sunca. Nekada su koristili otok koji se danas nalazi na dubini od oko pet metara kako bi svojim ceremonijama umilostivili bogove. Otkrića uključuju keramičke kadionice u obliku mačke s miomirisima, metal, školjke i kamene ukrase, uključujući lapis-lazuli pumu, tirkizni privjesak i zlatne medaljone s ugraviranim bogom nalik na mantu. Artefakte je napravio narod Tiwanaku za obrede koje su provodili između 8. i 10. stoljeća. Otkrivene su i kosti domaćih južnjačkih lama koje su im koristile kao žrtve i školjke toplovodnih kamenice koja su mogle biti dobivene jedino trgovinom, najvjerojatnije sa stanovnicima koji su živjeli na području današnjeg Ekvadora. Visinsko podmorsko iskopavanje vodio je Christophe Delaere iz Oxfordskog centra za pomorsku arheologiju. On i njegovi kolege José Capriles i Charles Stanish kažu da “ponude bogovima u obliku visoko vrijednih plovila, zlata, školjaka i lapidarnog kamenja” ilustriraju kako je moć bila konsolidirana u jednoj od najranijih andskih država, Tiwanaku, koja je postojala između 5. i 12. stoljeća.

Visina je predstavljala probleme za ronilački tim. “Radimo i ronimo u ekstremnim uvjetima – hipobarična hipoksijau srcu Anda”, rekao je Delaere za ronilački portal Divernet. “Konkretno, imamo 14,7% kisika i 85,3% dušika. No, problem nije u nedostatku kisika, već u prekomjernoj količini dušika. Što se tiče dekompresije, ronjenje na 30 metara dubine u jezeru Titicaca ekvivalentno je zaronu na 60 metara dubine u moru, što utječe na rad i trajanje ronjenja. Na primjer, pronašli smo mjesto dubine 30 metara, ali u nedostatku opreme kao što je komora ili mješavine plinova za ronjenje radimo bez dekompresijskih zaustavljanja (samo sigurnosna stanka) pa su nam ronjenje trajala samo osam minuta na dnu. Temperatura vode je 10 do 12 stupnjeva Celzijusa, a mi ronimo u suhom odijelu 60 do 75 minuta prije nego što riskiramo hipotermiju. Glavni rizik na visini je nedostatak daha koji dolazi vrlo brzo. Voditelj hiperbarične operacije, Arnaud Bourguignon, nadzire naše protokole sigurnosti i ronjenja.” Amaterski ronioci prvi su otkrili artefakte na grebenu Khoa 1977. godine, a daljnje ekspedicije tijekom 1980-ih i ’90 -ih otkrile su gotovo 400 predmeta od zlata, srebra, kostiju, kamena i keramike koje su napravili, ne samo Tiwanaku, već i ljudi iz plemena Inka. Ronioci su pronašli daljnje ostatke 2013. uključujući i drveni ugljen koji sugerira da je pleme Tiwanaku ponudilo žrtve životinja bogovima, ali je nedavna serija ronjenja bila prvo sustavno podvodno iskapanje koje su arheolozi proveli u jezeru. Njihovo istraživanje objavljeno je u Zborniku radova Nacionalne akademije znanosti.