Ocean je prepun prekrasnih, ali i ne tako prekrasnih bića. Kada govorimo o žaboglavim ribama, za njih ćemo se svi složiti kako pripadaju ovoj drugoj kategoriji.

Žaboglave ribe, odnosno Antennariidae, žive isključivo u tropskim i suptropskim morima, no teško ih je vidjeti jer su majstori kamuflaže. Ako ste vi sretnik koji ju je uspio susresti ili čak fotografirati, zasigurno ste predmet obožavanja vaših prijatelja ronilaca. Žaboglave se ribe ne uklapaju u okoliš isključivo bojom, već i teksturom, a kamuflaža im je izuzetno bitan oblik samoobrane jer nemaju ljuske kao većina riba. Naravno, kamuflaža im pomaže i da ostanu prikrivene tijekom lova. Ove ribe možete vidjeti u raznim bojama i teksturama koje mogu mijenjati u ovisnosti o okolišu, no nisu interesantne samo zbog kamuflaže. Evo nekoliko činjenica o ovim unikatnim bićima kojima ćete impresionirati prijatelje, bilo da se radi o roniocima ili neroniocima.

Žaboglava riba ima modificiranu leđnu peraju koja ima uvlačiv mamac koji podsjeća na škampe, ribe ili neke druge životinje u ovisnosti o omiljenoj prehrani njihova plijena te se koristi za privlačenje plijena. Ako se njihov mamac pojede ili ošteti, može se regenerirati.

Ove ribe su zvijeri. One jedu ribu, rakove pa čak i druge žaboglave ribe.

Njihova usta se mogu raširiti na veličinu 12 puta veću od uobičajene što im omogućava hvatanje raznih vrsta plijena. 

Budući da im nedostaje mjehur za plivanje, one koriste svoje modificirane prsne peraje da hodaju, ili čak galopiraju preko morskog dna.

Postoji čak 46 različitih vrsta žaboglavih riba!

Za promjenu vanjskog izgleda im je potrebno nekoliko tjedana, za razliku od hobotnica i kameleona koji to čine gotovo instantno.