Gravidna grebenasta manta raža, vrsta povezana isključivo s obalnim vodama, prvi put je viđena daleko od kopna, kod udaljenog otoka Cocos u istočnom Pacifiku.

Grebenaste manta raže (Mobula alfredi) rastu do pet metara, često se nalaze u plitkim staništima i obično su životinje koje ne migriraju. Divovske mante (Mobula birostris) su one koje se često odlučuju prevaliti velike udaljenosti, no kako i zašto to čine ostaje nepoznato. Grebenasta manta veličine 3,5 metara uočena je prošlog rujna na oko 6000 kilometara istočno od najbližeg potvrđenog obitavališta u Marquesasovim otocima Francuske Polinezije. Takvo bi putovanje predstavljalo najdužu zabilježenu pravocrtnu udaljenost koju je prošla bilo koja vrsta manti. Najduža prethodna poznata putovanja dogodila su se duž kontinentalne obale Australije (640 kilometara) i Mozambika (500 kilometara).

Ovaj prizor, koji je ujedno i prvi takav na obje strane američkog kontinenta, predmet je novog istraživanja tima morskih biologa iz SAD-a (Zaklada Marine Megafauna Foundation and Fins Attached), Meksika (Pelagios Kakunja) i Kostarike (CREMA). “Proučavam mante već 16 godina i one me još uvijek iznenađuju”, kaže dr. Andrea Marshall, suosnivač MMF-a i glavni znanstvenik. “Ovaj izniman prizor stavlja na kušnju sve što danas znamo o migracijskom ponašanju ove vrste i njezinoj sposobnosti za duga putovanja u otvorenim oceanskim okruženjima.”Mante rađaju jednog mladunca svakih dvije do pet godina, što ih čini jednom od najsporije reproducirajućih vrsta u svijetu. Nitko nikada nije bio svjedokom kada je manta rodila u divljini, ali se smatralo mogućim da bi otok Cocos mogao biti “rodilište”. Tim je opremio mantu akustičnom pločicom, a početni podaci otkrili su da je ostala u tom području. Slušateljske stanice raspoređene su oko drugih udaljenih mjesta kao što su Malpelo ili Galapagos, a upozorit će istraživače ako se preseli na te lokacije. “Bit će zanimljivo pratiti je tijekom sljedećih mjeseci i vidjeti kako ona koristi ovo novo, nepoznato stanište”, rekao je Marshall. “Ako se dobro prilagodi uvjetima, postavlja se pitanje: zašto ostale mante obično ne žive u ovom dijelu oceana? Iako je malo vjerojatno, ne možemo zanemariti ni mogućnost da male populacije grebenastih manti zapravo postoje u istočnom Pacifiku i jednostavno su ostale neotkrivene. Možda je najvažnije što ovo istraživanje također pruža nevjerojatne dokaze o tome kako su mante vrlo uspješno kolonizirale udaljene otoke i arhipelag Indijskog oceana i Južnog Pacifika.”Ovo je izvješće je objavljeno u Zapisima o biološkoj raznolikosti mora