Iz dana u dan smo sve bliže konačnom cilju lociranja svih ratnih olupina. Najnovija olupina iz Drugog svjetskog rata, locirana od strane tima na američkom istraživačkom brodu Petrel, je još jedan nosač zrakoplova – “USS Wasp”(Osa).

Za istraživanje i bilježenje Petrelovih otkrića koristi se APV (autonomno podvodno vozilo). Osa (CV-7) je pronađena 4,2 kilometra ispod Koraljnog mora u blizini Solomonskih otoka. Plovilo od 180 metara pušteno je u pogon 1940., a sljedeće godine služio je u Atlantskoj kampanji, podupirući okupaciju Islanda. Potom se pridružila britanskoj floti u travnju 1942. prevozeći britanske borbene zrakoplove na Maltu. Dva mjeseca kasnije djelovala je u Tihom oceanu kako bi zamijenila gubitke koje su pretrpjeli tijekom bitke na Koraljnom moru i Midwayu. 15. rujna, oko 240 kilometara južno od San Cristobala na Solomonskim otocima, torpedirala ju je japanska podmornica I-19. Naknadne eksplozije oslabile su brod i uzrokovale požare koji su izmaknuli kontroli. 

“Čak i nakon što su torpeda zapalila nosač, muškarci na brodu pokazali su oklijevanje da napuste isti dok svi preostali članovi posade nisu bili sigurni”, kaže Vulcan, tvrtka koja upravlja Petrelom. “Sam kapetan Forrest P Sherman napustio je gorući brod tek kad se uvjerio da je Osa uspješno napuštena.”Od 2248 ljudi na brodu, 176 je umrlo, a Osu je potpuno potopio razarač USS Lansdowne.