Nekada jalov pustinjski kraj Marsa Alama postao je jedna od glavnih ronilačkih destinacija na Crvenom moru, naravno, nakon masovnog ulaganja u turistički razvoj.

Nova međunarodna zračna luka i investicija milijarde dolara u grad Port Ghalibu stvorili su vrlo atraktivnu opciju za ronioce u potrazi za neobrađenim i gotovo netaknutim dijelovima grebena Crvenog mora, ali sa svim blagodatima na kopnu. Marsa Alam leži oko 260 kilometara južno od glavnog odredišta Hurghade i blizu Rakova tropa.

Foto by Goran Butajla
Foto by Goran Butajla

Dok se mnogi ronioci ovdje zadržavaju samo kako bi se ukrcali na krstarenja u pohodu na otvorene grebene na jugu, ovo područje je također i slavno mjesto za ronjenje s kopna. Zdravi grebeni, veliki pelagični posjetitelji, životni okviri, vrhunska energija, zanimljiva mreža špilja i olupina te koralja… 100 kilometara duga obala Marsa Alama nudi nevjerojatnu raznolikost i obećanje za podvodne posjetitelje svih razina. Ovo je također i mjesto gdje ćete najvjerojatnije od svih lokacija Crvenog mora susresti dugonga. Također je moguće uživati u nekim od najboljih grebena na Crvenom moru, koji su tradicionalno bili dostupni samo onima koji su bili na krstarenju brodom.

Foto by Goran Butajla
Foto by Goran Butajla
Foto by Goran Butajla

Poznati greben Elphinstone lako je dostupan kratko vožnjom s obale. Jake struje koje su uvijek prisutne na ovom izloženom priobalnom području zahtijevaju dobru razinu vještina. Za ronjenje Elphinstoneom ronilački centri općenito zahtijevaju dokaz za minimalnih 50 zarona. Opremljeni svim vrstama morskog života, njegovi čisti zidovi obloženi koraljima poznati su po tome što privlače morske pse, osobito oceanske bjeloglave. Ronioci ovdje također obično susreću čekićare i svilene morske pse oko dubokih litica. Istočni i zapadni zidovi grebena Elphinstone prekriveni su mekim koraljima.

Na obali su dostupne različite mogućnosti smještaja. Ronioci se još uvijek mogu odlučiti za boravak u tradicionalnim pustinjskim kampovima koji su potpis ranih avanturističkih ronjenja egipatskim Crvenim morem. Oni koji nisu toliko oduševljeni starim školskim iskustvom mogu birati između niza hotela i odmarališta u gradu Port Ghalibu uređenom u malom venecijanskom stilu. Grad nudi niz restorana, resorta i trgovina međusobno povezanih mrežom malih mostova i vodenim taksijima.

Više o ronjenju na Elphinstoneu možete pročitati u 32. broju SCUBAlife magazina (lipanj 2018.).