Tehničko ronjenje omogućuje vam da istražite područja koja drugi ronioci jednostavno ne mogu dosegnuti, uživajući pritom u netaknutim ronilačkim mjestima i mirnim dubinama oceana. 

Tehničko je ronjenje iznimno korisno i postaje popularno širom svijeta i na ronilačkim destinacijama pogodnima za krstarenje. Dok je Crveno more, a pogotovo Dahab, kultna ronilačka destinacija “tehnikalaca”, postoje i druga prekrasna mjesta za doživjeti. Ronilačko krstarenje ili safari često je najbolji način da dođete do udaljenih odredišta, a mnogo plovila sada nudi podršku za tehničko ronjenje. Evo nekih idealnih lokacija za krstarenje ako ste tehnički ronilac.

Savezne Države Mikronezije su otočna država u Tihom oceanu sjeveroistočno od Papue Nove Gvineje. Ronjenje u laguni Truk šaroliko je iskustvo s brojnim mogućnostima za tehničko ronjenje među olupinama iz Drugog svjetskog rata okruženim morskim životom. Zaštićena laguna čini ovu lokaciju dobrom za nove tehničke ronioce i ima oko 15 olupina na dubinama od 40 do 60 metara. San Francisco Maru (dubine preko 60 metara) ima četiri skladišta tereta koja sadrže zrakoplovne bombe, artiljerijske granate, kamione s tankerima, kamion s ravnim platformama i bojne glave torpeda. Toliko je toga potrebno istražiti da ćete uvidjeti kako jedan zaron nije dovoljan. Fujikawa Maru (oko 36 metara dubine) je još jedna velika olupina. Ovaj putničko-teretni brod japanske mornarice ima tri zrakoplova i brojne predmete iz Drugog svjetskog rata koje možete pronaći. Za ronjenje na brodu SS Thorfinn potrebno je da tehnički ronioci imaju dva posebna ronilačka paketa: rebreather plan i Truk Tek Unlimited.

Honduras stječe reputaciju ronilačke destinacije za tehničke ronioce zahvaljujući raznim opcijama ronjenja oko Utila-e i Roatan-a. Sjeverna strana Utila-e ima zidove i spilje na dubini od 45 do 80 metara. Neke od špilja imaju stalaktite i možete vidjeti obilje pelagičara, uključujući barakudu i sabljarku. Na istočnim i južnim stranama Utila-e nalaze se podvodne planine i vrhovi na dubini od 40 do 80 metara te struje koje čine zaron još izazovnijim. Zaronite li u Whale Rocku možete doći do “kitove glave”te plivati kroz njezino “oko”na 45 metara dubine i kroz “otvor za zrak”. Roatanov Caymanski rov pak ima zidove i pukotine dubine do 60 metara gdje možete pronaći crne koralje. Ovo područje je također poznato po susretima s kitovima i morskim psima. 

Pogodne i za nove i za iskusne ronioce – postoji niz lokacija koje možete istražiti u Puerto Galera-u na Filipinima. To je sjajna destinacija za kombiniranje tehničkog ronjenja s traženjem malih životinja u dubini. Prolaz s otoka Verde ima duboke olupine, zidove i padove. Budite svjesni da struje u prolazu mogu biti jake, ali su idealne za “drift”ronjenje. Istok otoka ima dvije velike lokacije za tehničko ronjenje. Pinnacle (dubine 60 metara) je koraljna lokacija s bujnim životom, a “The Wall”nestaje u dubinama preko 70 metara i nudi gorgonije, koralje i riblje škole.