Kada je grčki povjesničar Herodot posjetio Egipat prije gotovo 2500 godina napisao je izvješće o gradnji neobičnih riječnih brodova na Nilu, ali do sada nije bilo ni traga o vrsti plovila koju je opisao.

Nilska barža ili baris, izgrađena gotovo točno onako kako je opisao povjesničar, jedna je od više od 70 olupina koje su otkrivene na najvećem groblju antičkih brodova na svijetu koji datiraju od osmog do drugog stoljeća prije Krista. Otkriveni u potopljenom lučkom gradu Thonis-Heracleion u egipatskom zaljevu Aboukir u koji utječe Nil, brodovi prolaze kroz dugoročno iskopavanje podvodnog arheologa Francka Goddioa s Europskog instituta za podvodnu arheologiju. Centar za pomorsku arheologiju Sveučilišta Oxford također je uključen u rad, a jedan od njegovih ronilaca, Alexander Belov, upravo je objavio knjigu o barisu. Herodot ga je tako precizno opisao 450. godine prije Krista da Belov sumnja da je možda izvještavao iz samog brodogradilišta na kojem je pronađeno nalazište.

Brod dug 28 metara dobro je sačuvan ispod mulja, a radovi na iskopavanju otkrili su trup u obliku polumjeseca od čega je oko 70% preživjelo. Drvene daske od bagremova drva izrezane su na duljinu od oko jednog metra, a drže ih zajedno rebra duljine do dva metra pričvršćena klinovima. Papirus se koristio za vodonepropusnost šavova, a također i za izradu jedara. Jarbol je izrađen od akacije i jedno je aksijalno kormilo prošlo kroz rupu u kobilici. Gotovo svaki detalj u Herodotovu tekstu točno odgovara, prema Belovu, iako je olupina nešto manja od opisanog primjera. Belov roni s Goddioem već 20 godina, a “navukao”se početkom 1999. godine dok je radio pod vodom u lošoj vidljivosti. Dok je čistio ono što je mislio da je stijena, ispostavilo se da je otkrio glavu sfinge. “Bilo je vrlo uzbudljivo”, kaže on, “iako je baris, kao prvi veliki egipatski trgovački brod koji je ikada otkriven, vjerojatno arheološki značajniji.”Belova knjiga “Brod 17 – Baris iz Thonis-Heracleion-a” opisuje kako bi se brod koristio na Nilu i nakon toga reciklirao ugrađivanjem u morsku strukturu luke.