U zadnje smo se vrijeme pozabavili izuzetnim morskim bićima – glavonošcima.

Kako se lignja ne bi osjećala zapostavljeno pored svojih rođakinja sipe i hobotnice, moramo i njoj posvetiti nekoliko riječi. Donosimo neke fascinantne činjenice o lignjama.

Postoji više od 300 vrsta lignji, no najfascinantnija, zbog svoje impresivne veličine od čak 13 metara, jest ženka divovske lignje čija očna jabučica može parirati veličini košarkaške lopte. Ova vrsta lignje prvi je put viđena na videu 2013. godine, kada je cijeli svijet impresionirala i unijela strah u dubine, a jedini joj je predator ulješura.

Prosječna dužina lignje jest 60 centimetara, životni vijek od devet mjeseci do pet godina, a neke vrste mogu plivati impresivnom brzinom od čak 40 kilometara na sat.

Za razliku od okrugloglavih hobotnica sa samo osam krakova, lignje imaju trokutastu glavu i uz svojih osam krakova još i dvije peraje i dva kraka s udicama i posebnim prianjaljkama kojima love i jedu. 

Lignje imaju škrge poput riba, imaju tri srca te se kroz vodu kreću tako što im krakovi idu ispred glave. 

Neke vrste, poput Humboldtova lignja, su toliko agresivne da će čak napasti i morskog psa. 

Najmanja je vrsta lignje bobtail lignja koja je manje od 25 milimetara i ne teži preko sedam grama.Neke vrste, poput orijaške lignje od 750 kilograma, žive na dubinama i preko dva kilometra, a neke imaju sposobnost bioluminiscencije, odnosno mogućnost da svijetle u mraku.