Kako se zima bliži kraju, smatramo kako je zaslužila da ju ispratimo jednom ledenom temom. Prema tome, zašto se ne bismo s njom pozdravili okrenuvši se svom omiljenom podvodnom sportu, umjesto da, kao svi ostali, posegnemo za posljednjim ispraćajem na skijama?

Od visokih Alpa do Arktičkog kruga, Europa se može pohvaliti nekim od najboljih ledenih ronilačkih lokacija na svijetu. Provjerite ove nevjerojatne lokacije i istražite novi podvodni svijet u kojemu suha odijela nisu opcionalna.

Lac du Lou

Val Thorens je skijalište u srcu francuskih Alpa, u blizini talijanske granice. Sa svojih 2300 metara nadmorske visine, to je najviše skijalište u Europi. Iz restorana Chez Pépé možete se uputiti na 40 minutnu šetnju krpljama kako biste došli do Lac du Lou-a. Ondašnji ronilački centar koristi suha odijela u kombinaciji sa suhim rukavicama i maskama za cijelo lice. Zahvaljujući njima ne morate brinuti o ronjenju na temperaturi od dva stupnja Celzija. Kako je prilično udaljen, Lac du Lou ima vrlo čist led. Nema potrebe ići dublje od dva metra ispod površine jer je cilj diviti se plavoj aureoli koju kroz led “ostavlja”Sunce. Trajanje urona je 20-ak minuta tijekom kojih će vam instruktor pokazati trikove kao što je stajanje naopako na ledu. Instruktor uzima po jednu osobu odjednom, tako da je ovo odlično mjesto za početak iskustva ledenog ronjenja! 

Jezero Lioson

U blizini Montreuxa u Švicarskoj svake se zime lokalni ronioci se susreću u Lioson-d’en-Basu na 1550 metara nadmorske visine i obuvaju cipele za snijeg. Potrebno je oko sat vremena da se popnete preostalih 400 metara do jezera Lioson. Sve boce, oprema i prtljaga prevoze se u posebno modificiranom snježnom vozilu. Nakon što složite opremu i obučete suho odijelo u planinskoj kućici u blizini jezera morat ćete se do njega spustiti oko 100 metara po snijegu. U vodi od tri stupnja Celzija očaravajući plavi sjaj odaje da se radi o istinski čistoj vodi. Nakon 20 minuta ronjenja pod ledom izlazeći iz rupe u ledu poput tuljana još uvijek morate stajati na nogama i hodati natrag kroz snijeg kako biste se presvukli u kolibi. No, ako samo razmislite o ukusnom švicarskom fondu-u od sira kojeg ćete dobiti za večeru, svaka pomisao o hladnoći za tren nestaje! 

Rummu Quarry

Najjezivije i najuzbudljivije mjesto za ronjenje pod ledom u Europi udaljeno je samo 45 minuta vožnje od glavnog grada Estonije, Tallinna. Rummu Quarry nekada je bio rudnik vapnenca i zatvor. Kada je rad na iskopavanju prestao 1990-ih godina, crpke koje su održavale kamenolom suhim bile su zatvorene. Ubrzo je voda ponovo poplavila cijelu lokaciju. Nakon zatvaranja zatvora 2012. godine, Rummu je postao pustolovni centar u kojem možete vježbati različite sportove na otvorenom, uključujući ronjenje u kristalno čistom moru kamenoloma u kojemu možete istražiti potopljene ruševine zatvora. Ronjenje u kamenolomu Rummu također je dostupno zimi, što ga čini jedinstvenim potopljenim kamenolomom i zatvorom pod ledom. Hoćete li se usuditi zaroniti ovdje zimi?

Bijelo more

Ako ronjenje u smrznutim jezerima u kojima nema gotovo nikakvog života nije dovoljno uzbudljivo za vas, Rusija je mjesto za odlazak u ribolov pod ledom. Na razini Arktičkog kruga Bijelo more je jedino more koje se zimi zamrzava jer sva ostala mjesta zagrijava Golfska struja. Odlazeći s obala regije Karelia, između Sankt Peterburga i granice Finske, možete otići na ronjenje pod ledom od prosinca do travnja. Osim impresivnih ledenih formacija na stjenovitom morskom dnu možete uživati i u obilnoj morskoj fauni s mekim koraljima, morskim zvijezdama, rakovima, škampima, morskim ježevima i morskim anemonama. Važno je zapamtiti da se slana voda smrzava tek na minus 1,8 stupnjeva Celzija pa imajte na umu da je temperatura uvijek niža od te!