Uvijek nerado izvještavamo o fatalnim nesrećama, no o ovoj uistinu moramo jer je mogla biti spriječena pravovremenom reakcijom.

Trinaestogodišnjak koji je poginuo prilikom ronjenja na Havajima 5. siječnja identificiran je kao Temuulin Tsogt. Mongolski je dječak bio na odmoru na otocima Pacifika s ocem, majkom i mlađom sestrom, a odmor iz snova pretvorio se u noćnu moru. Nesreća se dogodila otprilike jedan i pol kilometar od uvale Maunalua na otoku Oahu. Članovi obitelji bili su na brodu Sea Fox kako bi iskusili pravu ronilačku avanturu. Svjedoci su rekli televizijskoj postaji KHON da je dječak pretrpio napad panike pod vodom i da se odvojio od grupe te završio u jakim strujama i slaboj vidljivosti koje je jedan instruktor opisao kao najgore uvjete ronjenja koje je vidio u zadnjih 20 godina. Prema navodima svjedoka, najmanje je osam minuta prošlo prije nego je posada podigla uzbunu. Temuulina su kasnije pronašli ronioci za spašavanje kako leži bez svijesti na dubini od oko 18 metara, ali je proglašen mrtvim pri dolasku u bolnicu. Obiteljski odvjetnik Michael Livingston izjavio je za Hawaii News Now: “Ne znamo što se dogodilo pod vodom, ali on je izgubljen. Članovi tima i instruktor su izronili bez njega. Proglašen je hitan slučaj. Zaroniti ga bez vlastitog ronilačkog partnera jednostavno je nečuveno. Jednostavno ne mogu precijeniti koliko je ovo pogubno za ovu obitelj.”

Lokalni mediji detaljno su izvijestili o ranijim incidentima na turnejama Hawaii, uključujući i ronioca koji je nestao sa Sea Foxa 2011. godine i nikada nije pronađen, smrt neodgovornog ronioca u studenom 2016. godine i ženu koja je zadobila ozljede nogu nakon što ju je udario brodski propeler Sea Foxa prošlog kolovoza. Tužba da je Sea Fox privremeno ostavio za sobom dva ronioca također je prijavljena u Obalnoj straži i PADI-ju 2017. godine. Policija provodi istragu o smrti Temuulina Tsogta i treba izvršiti obdukciju. Izgubiti ovako mladi život zbog nemara drugih jednostavno je nečuveno. Zato vas ovim putem upozoravamo da uvijek prije ronjenja provjerite povijest i recenzije centra u kojemu planirate roniti, nikada ne idite na uron sami i ne odvajajte se od grupe. Djeca su uvijek posebno uzbuđena i nemirna prije i tijekom urona pa ih lako hvataju strah i panika, stoga pogotovo pazite ako je dijete u vašoj grupi pa čak i ako ga osobno ne poznajete, svako malo bacite na njega pogled kako se ovakve bizarne pogreške ne bi događale i kako bismo spriječili one nesreće koje se uistinu mogu spriječiti. Čuvajte uvijek jedni druge, a pogotovo ovako mlade živote!