Uvijek se veselimo kada se u podmorju događa nešto pozitivno, a instalacije umjetnih grebena koji pružaju novi dom morskim stvorenjima i atrakciju roniocima zasigurno su među najuzbudljivijima.

Protekle 2018. godine postavljeno je mnogo umjetnih grebena, a među važnijima je i križni put u Trogiru. Donosimo vam tri koja jednostavno morate posjetiti.

Križni put u Trogiru u Hrvatskoj nalazi se na dubini od četiri do 18 metara dubine pa je pristupačan i dostupan i roniocima na dah i početnicima. Radi se o umjetnome grebenu koji je i podvodni spomenik, a završen je u travnju 2018. godine postavljanjem devetmetarskog kipa Isusa na posljednju 15. postaju jedinog podvodnog križnog puta na svijetu. Spomenuti kip izrađen je od preko devet tona armiranog polusuhog betona i unikatno je djelo Valentina Valenta koji je izradio i ostalih 50-ak kipova.

Potopljeni brod HMBS Yellow Elder na Bahamskom otoku New Providence nalazi se na 18 metara dubine i dugačak je čak 33 metra. Svoje je palube ribama otvorio 6. lipnja 2018. godine kada ga je Stuart Cove potopio među ostalih 30, tijekom četiri desetljeća potopljenih brodova, kao dio bahamskog programa umjetnih grebena. Brod je ime dobio po nacionalnom cvijetu Bahama, a borio se protiv ilegalnih imigranata od 20. studenoga 1986. godine sve do 2016. godine kada je postao preskup za održavanje. Naravno, prije nego je potopljen s njega je uklonjeno sve što je potencijalno štetno, bilo za ronioce, bilo za podvodni svijet te je konačno potopljen osam kilometara južnije od Coral Harboura.

Twin Capes – stometarski trajekt potopljen je 2018. godine u lipnju u Cape Mayu u New Jerseyu na 36 metara dubine. Ovaj je trajekt izrađen u Houstonu 1974. godine te je svojevremeno prevozio i do 900 putnika rijekom Delaware po 27 kilometara dugoj trasi Delaware – New Jersey, no i njega su dotukli preveliki troškovi održavanja. S obzirom na to da je trajekt visok preko 20 metara te ima nekoliko paluba, Odjel za prirodne resurse i kontrolu okoliša Delaware nada se kako će ovaj umjetni greben posjećivati i velike ribe poput tuna i morskih pasa.