UPA Rostrum je i ove godine 15. prosinca organizirala veliku božićnu akciju čišćenja podmorja pod nazivom “Čisti Božić i bistra Nova Godina”.

Na akciji je sudjelovalo oko 100 ronilaca iz Hrvatske i inozemstva. Uz ronioce se okupio i velik broj volontera na kopnu koji su pomogli u izvlačenju otpada. Božićna akcija čišćenja podmorja odvijala se na omiljenom splitskom kupalištu Žnjan. Tijekom svakodnevnih zarona ronioci su dobili uvid u tužno stanje podmorja plaže koja svojim vanjskim izgledom mami poglede kupača.

UPA Rostrum ovom, sada već tradicionalnom akcijom, u predbožićno vrijeme želi prvenstveno skrenuti pozornost građana na problematiku otpada u moru koji se godinama gomila. Također, cilj je pokazati kako ronjenje nije rezervirano samo za lijepe i sunčane ljetne dane, već za čitavu godinu. Akciju se završava izradom sad već tradicionalne “božićne jelke” od izronjenog otpada koja je simbol problema otpada u moru na najfrekventnijim kupalištima. Ovo je i svojevrsno upozorenje kako se nemarno ponašanje prema okolišu zadržava dugo pod morem pa čak i u vrijeme Božića kada o moru i kupanju najčešće ne razmišljamo. Interes za akciju pokazali su i druge udruge te projekti kao što je “Ubijmo dosadu” koji su prisutnima omogućili radionicu izrade umjetnina od otpada iz mora pod mentorstvom grafičke dizajnerice Monique Laffite. Osim same akcije i radionice volonteri su imali priliku razgledati Arheološki muzej Split uz stručno vodstvom mr.sc. Damira Kliškića. 

U akciji su sudjelovali ronioci iz mnogih ronilačkih klubova i gradova: KPA Vodomar iz Duge Rese, KPA Karlovac iz Karlovca, RK Sv. Roko iz Bibinja, ERK Korčula i DPA Sombor s otoka Korčule, KPA Marsonia iz Slavonskog Broda, RK Dolac iz Šibenika te RK AdriatiCro, RK Roniti Se Mora, DPS Zagreb i RK Geronimo iz Zagreba. Također, tu su i ronilački centri Foka s otoka Paga i Double Bubble Diving iz Crikvenice, a akciji su se pridružili i ronioci iz Bosne i Hercegovine: ERK Leut iz Mostara, ronioci iz Sarajeva te po prvi puta Eko ronilačka grupa invalida iz Lukavaca. Naravno, u akciji su sudjelovale i lokalne udruge: KŠR Nebojsija, RK Giričić iz Kaštel Gomilice, REK Solin, Udruga veterana 4. gardijske brigade, Javna vatrogasna postrojba grada Splita te Hrvatski crveni križ i Gradsko Društvo Crveni Križ.

Organizatori zahvaljuju Turističkoj zajednici Split, Lučkoj kapetaniji, Čistoći d.o.o. te vojnoj bazi Lora koji su prepoznali inicijativu i ove godine te uvelike pomogli u realizaciji, a akciju su pomogli i velikodušni sponzori: DNVGL Adriatica d.o.o,Hotel Le Méridien Lav Split, Green Sail, trgovačko društvo MAKRO Split, Zagrebačka pivovara, mesnica Džakula iz Solina te mesnice Davor, Bokšić i Dane iz Splita, pekara Solin i pekara Mrvu slađe te trgovački lanac Victa.

Udruga podvodnih aktivnosti Rostrum okupila je 2016. godine iskusne ronioce i istinske ljubitelje mora te od tada iza sebe ima veliki niz akcija čišćenja podmorja. Tijekom tri godine, koliko su aktivni, redovito odlaze na ekološke akcije čišćenja podmorja diljem Hrvatske te tako podižu svijest o važnosti očuvanja našeg mora. Božićna akcija prve se dvije godine provodila na plaži Jadran gdje je sada jasno vidljiva razlika u čistoći podmorja. Također, u svojoj organizaciji očistili su podmorje otoka Prvića te poluotok Vranjic u suradnji s ekološkim organizacijama iz inozemstva. Nadalje, u suorganizaciji očistili su podmorje grada Rogoznice, Krilo Jasenice, otok Murter te podmorje Splitske rive. Osim samim akcijama čišćenja, Udruga Podvodnih aktivnosti Rostrum također organizira i predavanja na temu ekologije i raznolikosti podmorja te se bavi i malakologijom i arheologijom.

Nadamo se kako će ovo splitsko “božićno drvce” s godinama postajati manje, a svijest o važnosti zaštite okoliša postajati sve veća.