Podmornica Argentinske mornarice, The San Juan, pronađena je godinu i jedan dan nakon je nestala zajedno sa 44 člana posade.

Zadnji je put poslala signal prije godinu dana na udaljenosti od 435 kilometara od obale Argentinske Patagonije. Mornarica je ove subote, 17. studenoga, objavila kako je podmornicu nakon godinu dana intenzivne potrage pronašla privatna tvrtka koja je u istoj i sudjelovala. Kada je nestala, 15. studenog 2017. godine, imala je zalihu zraka za sedam dana, a pronađena je na dubini od 800 metara uz pomoć izvođača pratilačkih i lokacijskih radova Ocean Infinity.

Cijela je situacija oko nestanka izazvala golemu pozornost javnosti zbog nemogućnosti argentinske vlade da priopći ikakve specifične informacije o tragediji obiteljima posade i cjelokupnoj naciji. U vrijeme nestanka mornarica je rekla da je voda koja je ušla u podmornicu dovela do kratkog spoja akumulatora. Navalni dužnosnici rekli su kako su međunarodne organizacije koje su prije godinu dana pomagale u traženju plovila detektirale buku koja bi mogla odgovarati imploziji plovila poput podmornice. Nade za spas posade nestale su dva tjedna nakon nestanka same podmornice kada je mornarica otkrila kako je vrijeme potrage već tada duplo veće od vremena za preživljavanje koje bi omogućio kisik u podmornici. Godinu dana nestanka podmornice obilježeno je 15. studenog 2018. godine u prisutnosti predsjednika Mauricioa Macrija u mornaričkoj bazi na Mar del Plata-i gdje se podmornica, prema naređenju, trebala vratiti na obalu. No, nedugo zatim je američka tvrtka Ocean Infinity koja je specijalizirana za pretraživanje i mapiranje oceanskoga dna, koju je Argentina angažirala za potragu uslijed vlastitoga neuspjeha, donijela dobre vijesti. Svega 48 sati prije odustajanja od potrage i proglašenja iste uzaludnom uočili su nepoznati objekt na dnu te naknadno pomoću podmornice na daljinsko upravljanje utvrdili kako se zapravo radi o traženome plovilu.