Kada je u pitanju interakcija s morskim životom postoje neka pravila što treba ili ne treba činiti.

Ono što naučite već na prvim satovima svakog ronilačkog tečaja jest da ne dirate, ne oštećujete i ne ometate podvodni svijet, no neki i dalje ocean vide kao ranč na kojemu mogu hraniti i dragati životinje. Evo nekih pravila kojih biste se trebali pridržavati.

  • Nemojte jahati i dodirivati životinje. Ocean nije privatni zoološki vrt ili ranč. Kitopsine, kornjače i druge pelagičke životinje nisu udomaćeni ljubimci, već osjetljiva bića koja možete lako povrijediti.
  • Nemojte “igrati lovice” sa životinjama. Jedna od karakteristika zajedničkih gotovo svim (i morskim i kopnenim) životinjama je ta da bježe ako su gonjeni. Bilo da se radi o ribi, kornjači, hobotnici ili bilo kojem drugom morskom organizmu, ako su prestravljeni, povucite se, pritajite i budite mirni.
  • Nemojte uznemiravati morski svijet, zamislite kako biste se Vi osjećali da Vas počne proganjati velika bijela psina, meduza ili kitopsina. Ali, ako ostanete smireni, životinja bi mogla biti dovoljno znatiželjna da se ohrabri izaći iz svoga skrovišta i pokazati Vam svoje lice i trikove. Ako naganjate životinju, budite sigurni da je više nikada nećete vidjeti. Najbolji način za zbližavanje s podvodnim svijetom je učenje o ponašanju njegovih stanovnika i ronjenje bez naglih pokreta.
  • Nemojte hraniti životinje. Kitopsina u mladosti pojede oko 20 kila planktona svaki dan, a neki puževi jedu vatrene koralje, no kako niti jedna od tih prehrana ne bi godila ljudima, tako ni morskom svijetu ne godi ljudska hrana.
  • Nemojte blokirati izlaze. Ako se nalazite u potopljenom brodu, špilji ili nekoj vrsti zatvorenog prostora, uvijek životinjama (pa tako i kolegama roniocima) ostavite slobodan prolaz za slučaj nužde. Smjestite se negdje gdje nikome ne smetate i uživajte u promatranju.
  • Držite se podalje od dna! Pazite da ne gazite po ražama i sličnom krhkom podvodnom svijetu. Budite svjesni sebe i svojih peraja te njima baratajte oprezno kako ne biste dizali mulj i mutili vodu drugim roniocima te kako ne biste uznemirili morski svijet ili ga ozlijedili.
  • Držite prste za sebe. Ne izazivajte smiješne životinje na obrambene reakcije. Svima je zabavno vidjeti napuhaču kako se napuhuje, ali jeste li znali da je to teško za njene sustave organa i da joj često napuhivanje znatno skraćuje životni vijek? Biste li Vi voljeli da Vas netko bocka u trbuh sve dok Vas ne natjera da povratite? Također, ne dirajte ni koralje i pazite s perajama u njihovoj blizini jer rastu svega do dva centimetra godišnje. Jednim krivim potezom perajama možete uništiti sto godina rasta i razvoja. Ako Vas čak i nije briga za podvodni život i štetu koju mu nanosite, bilo bi dobro držati se postrani zbog vlastite sigurnosti. Riba kamen koliko je otrovna toliko je i teško uočljiva i dobro kamuflirana pa Vas možda bar strah odagna od pipkanja svega oko sebe.
  • Ponesite samo fotografije i smeće, a ostavite samo mjehuriće. Naravno da ćete za uspomenu fotografirati, ali nemojte iznositi morski život iz vode. Ako naiđete na smeće ponesite ga i pomozite očistiti more, a iza sebe ne ostavljajte ništa osim mjehurića zraka.
  • Izaberite odgovornog voditelja ronjenja. Potražite klub ili centar koji brine o zaštiti lokalnog mora i prirode. Ne podržavajte klubove na čijim stranicama vidite fotografije ronioca koji dodiruju ili provociraju životinje.
  • Budite odgovorni, savjetujte one koji to nisu ili nisu ni svjesni što čine i zašto to nije dobro.