Uigrana ronilačka ekipa projekta Pogled u plavo smjestila se na plaži Jaz u zadarskom Zatonu 13. i 14. kolovoza s prepoznatljivim montažnim bazenom te omogućila besplatne probne zarone za sve zainteresirane posjetitelje.

Ova jedinstvena ronilačko-edukativna manifestacija u Zatonu trajala je dva dana, a veliki broj mještana i turista imalo je jedinstvenu priliku okušati se potpuno besplatno u ronjenju s punom ronilačkom opremom u pratnji instruktora ronjenja te spoznati čari i ljepote ronjenja. Cilj projekta Pogled u plavo je približiti ljudima ronjenje, ponude u ronjenju i ljepote podmorja kojima Hrvatska obiluje te promovirati Hrvatsku kroz ronjenje, a s naglaskom na važnost sigurnosti u ronjenju.
Tijekom dva dana trajanja manifestacije besplatno je zaronilo preko 200 osoba te su imali mogućnost upoznati se s ronilačkom opremom i osnovnim pravilima ronjenja.
Sve ovo ne bi bilo moguće bez velike podrške projektu Pogled u plavo koju je pružila Turistička zajednica mjesta Zaton. “Zaton je mala turistička destinacija koju preferiraju obitelji s djecom, a tijekom turističke sezone nastojimo našim posjetiteljima ponuditi različite sportske i zabavne manifestacije, dok smo se ove godine odlučili organizirati projekt Pogled u plavo kako bi našim gostima pružili mogućnost ronjenja kao dodatni sadržaj, a osim rekreacije ujedno ih i educirati o važnosti očuvanja čistoće mora i okoliša.”, istaknula je Dalija Pavlović Peroš, direktorica Turističke zajednice mjesta Zaton.

Svi zainteresirani posjetitelji imali su priliku nakon upoznavanja s osnovnim tehnikama ronjenja, zaroniti u bazen projekta Pogled u plavo i u pratnji instruktora ronjenja uživati u razgledavanju podvodne izložbe fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića.
“Došli smo ovdje u Zaton na godišnji odmor iz Slovenije. Ovo je fantastična ideja što imamo mogućnost okušati se u ronjenju. Prvi put ronim s ronilačkom opremom i doista je prekrasno. Malo je neobično, ali kad se opustite počinjete uživati u ovoj aktivnosti. Nakon ovog urona željela bih probati roniti i u moru”, rekla je 35-godišnja Magda.

Za sigurnost ronilaca početnika u bazenu Pogleda u plavo brinuli su se instruktori ronjenja Nemo-Adria Rescue Teama te instruktori ronjenja ronilačkog centra Scuba Adriatic koji su ujedno prezentirali ronilačku ponudu, tečajeve ronjenja i ronilačke lokacije.
“Ronilački centar Scuba Adriatic sa zadovoljstvom se pridružio ovom doista hvale vrijednom projektu koji promovira ronjenje i ljepote našeg podmorja diljem i izvan Republike Hrvatske. Ronilački centar u Zatonu Scuba Adriatic posluje već 18 godina organizirajući izlete za ronioce na različite lokacije kao što su Dugi Otok, Otok Golac, Sestrunj, Pohlib i druge lokacije, a uz to organiziramo probna ronjenja te redovito održavamo tečaje svih ronilačkih kvalifikacija”, rekao je Mario Majta, instruktor ronjenja ronilačkog centra Scuba Adriatic.

Nakon probnih ronjenja posjetitelji su imali priliku u večernjim satima uživati u scenografiji igre svjetala te uz laser show uživati u noćnom ronjenju uz glazbu.
Za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili projektu. Nesebičnu pomoć u realizaciji besplatnih probnih ronjenja i podršku projektu dali su: Remax bazeni, Mares, PSS (Asocijacija u ronjenju), Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.), NEMO-ADRIA i Termostroj – Lučko, dok je za fotografije zaslužan Marjan Prpić.

Manifestacija Pogled u plavo odvijala se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske. Sva gostovanja Pogleda u plavo možete pratiti na službenim stranicama projekta, Agencije Promocija ronjenja te stranicama medijskih pokrovitelja projekta Narodnog radija, SCUBAlife magazina, ronilačkog portala Gorgonija te web portala Morski.hr.