Orebić je već četvrtu godinu za redom ugostio Pogled u plavo kojemu su se i ove godine, osim turista, najviše obradovala djeca.

Proteklog vikenda u Lučici je bio postavljen 10-metarski montažni bazen s podvodnom izložbom fotografija za koju je zaslužan poznati hrvatski podvodni fotograf Marjan Radović, a koju su zaronom u bazen mogli razgledavati svi zainteresirani posjetitelji te ljubitelji podvodnog svijeta. Ova neobična i atraktivna ronilačka manifestacija odvijala se je u organizaciji PŠU Peliška jedra – ronilačke sekcije i agencije Promocija ronjenja, a uz veliku podršku Nemo-Adria Rescue Teama. Brojni posjetitelji Pogleda u plavo nakon kraće poduke o ronjenju i upoznavanja s ronilačkom opremom imali su priliku besplatno zaroniti s punom ronilačkom opremom uz stručni nadzor instruktora ronjenja ronilačke sekcije Peliških jedara.

“U sklopu PŠU Peliška jedra osnovana je ronilačka sekcija Peliških jedara koja promovira ronjenje i odrađuje ronilačke tečajeve. Sudjelujemo u brojnim ekološkim akcijama te smo na usluzi za podvodne radove pri Peliškim jedrima. Pogled u plavo je sjajna akcija koja se provodi ovdje u Orebiću već četvrtu godinu za redom i kroz ovaj projekt promoviramo ljepote našeg podmorja, a ujedno posjetitelji mogu isprobati ronjenje s punom ronilačkom opremom”, istaknuo je Dario Roso, instruktor ronjenja i voditelj ronilačke sekcije Peliških jedara.

Osim ronilaca ronilačke sekcije Peliških jedara na raspolaganju svim posjetiteljima ovog ronilačkog vikenda u Orebiću bili su i instruktori ronjenja Nemo-Adria Rescue Teama. Voditelj ronilačke sekcije Peliških jedara, Frano Kurtović, istaknuo je kako su u bazenu idealni uvjeti za početnike koji se žele okušati u ronjenju jer nema strujanja, a i puno je sigurnije za početnike radi kontrolirane dubine. Osim promocije Hrvatske kao ronilačke i turističke destinacije, ljepota hrvatskog podmorja i općenito ronjenja kao aktivnosti, Pogled u plavo ima za cilj potaknuti što veći broj djece i mladih na bavljenje vodenim aktivnostima i uključivanje mladih u promotivne edukativne i ekološke programe. “Danas sam ronila prvi put s ronilačkom opremom. Ovo je jedno novo iskustvo koje doista vrijedi isprobati. Na početku je neobično disati pod vodom dok se ne naviknete, ali stvarno je prekrasno”, rekla je 16-godišnja Nika.

Manifestacija Pogled u plavo odvijala se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske, a za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili projektu.

Nesebičnu pomoć u realizaciji besplatnih probnih ronjenja i podršku projektu dali su: Remax bazeni, Mares, PSS (Asocijacija u ronjenju), Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.), NEMO-ADRIA i Termostroj – Lučko.

Sva gostovanja Pogleda u plavo možete pratiti na službenim stranicama projekta Pogled u plavo, agencije Promocija ronjenja te stranicama medijskih pokrovitelja projekta Narodnog radija, SCUBAlife magazina, ronilačkog web portala Gorgonija te web portala Morski.hr.