Proteklog vikenda na vodičkoj rivi bio je pravi ronilački spektakl koji je obuhvaćao besplatna probna ronjenja i ekološku akciju.

Projekt Pogled u plavo gostovao je u Vodicama dva dana, a preko 250 mališana okušalo se u ronjenju s punom ronilačkom opremom uz stručni nadzor instruktora ronjenja na vodičkoj rivi. Grad Vodice i Turistička zajednica grada Vodica u suradnji s agencijom Promocija ronjenja omogućili su potpuno besplatna probna ronjenja za sve uzraste u 10 metarskom bazenu Pogleda u plavo koji je bio montiran na vodičkoj rivi. U sklopu projekta Pogled u plavo, osim besplatnih probnih ronjenja, održana je i ekološka akcije čišćenja Rive i Porta.

“Vodice su turistička destinacija, dok stanovnici Vodica žive za turizam i od turizma i naravno da je vrlo bitna čistoća našeg podmorja kako bi gosti mogli uživati u čistom moru, a naši stanovnici su vrlo osviješteni. Pozdravljam projekt Pogled u plavo koji propagira ronjenje kao aktivnost te ekološku komponentu, propagira ljepote našeg podmorja, ali i osvještava ljude da paze na podmorje. Ovo je sjajan projekt gdje posjetitelji mogu uživati, osim u ronjenju, tako i u podvodnoj izložbi fotografija, dok naši sugrađani i gosti mogu dobiti informacije o ronilačkoj opremi i o ronjenju”, istaknula je Nelka Tomić, gradonačelnica Grada Vodica.

U ekološkoj akciji čišćenja podmorja sudjelovali su ronioci Nemo-Adria Rescue Teama koji su ujedno i članovi volonteri Specijalističke ronilačke postrojbe za spašavanje iz vode pri Uredu za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, brojni članovi ŠRK Mali Porat koji su se sa zadovoljstvom pridružili ovoj ekološkoj akciji, zatim Katolički skauti župe Vodice te instruktori ronjenja i ronioci Ronilačkog centra Vodice Dive. Ekološkoj akciji pridružili su se brojni ronioci Ronilačkog centra Vodice Dive, dok je instruktor ronjenja i vlasnik ronilačkog centra Vodice Dive, Stipe Birin, istaknuo kako se ekološke akcije čišćenja podmorja provode svake godine, a smeća se tijekom godine nakupi jako puno, što se redovito čisti. “Čisto more je preduvjet dobre turističke sezone i gosti to znaju cijeniti, a Vodice imaju plave zastave po svojim plažama. Mi u Turističkoj zajednici grada Vodica puno ulažemo u izgled mjesta i čistoću mora. Gosti jako cijene čistoću podmorja, a mi doista vodimo brigu o tome te osim čišćenja podmorja radimo i akcije čišćenja uzobalja. Ovakve akcije kao što je Pogled u plavo vjerujem da će još više doprinijeti razvoju ronilačkog turizma”,rekla je Anita Franin Pečarica, direktorica Turističke zajednice grada Vodica.

Nakon ekološke akcije svi zainteresirani posjetitelji ronilačko-edukativne manifestacije Pogled u plavo i upoznavanja s ronilačkom opremom te osnovnim pravilima ronjenja imali su mogućnost zaroniti u bazen Pogleda u plavo te razgledavati i podvodnu izložbu fotografija hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića koja se nalazi na unutarnjim stranicama bazena. “Ovo je super, ronila sam danas dva puta. I prije sam ronila samo s maskom, a sad sam idisala pod vodom. Instruktor mi je sve objasnio, uopće nije teško i baš je zabavno”, rekla je devetogodišnja Magdalena.

Svrha projekta Pogled u plavo je promicanje ljepota hrvatskog podmorja, ronjenja i zaštite prirode, a osim toga promiče se i pozitivan stav prema sportu i tjelesnoj aktivnosti.

Manifestacija Pogled u plavo odvijala se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske, a za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili projektu.

Nesebičnu pomoć u realizaciji besplatnih probnih ronjenja i podršku projektu dali su: Remax bazeni, Mares, PSS (Asocijacija u ronjenju), Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.), NEMO-ADRIA, Termostroj – Lučko, dok je za fotografije zaslužan Marjan Prpić.

Sva gostovanja Pogleda u plavo možete pratiti na službenim stranicama projekta Pogled u plavo, agencije Promocija ronjenja te stranicama medijskih pokrovitelja projekta Narodnog radija, SCUBAlife magazina, ronilačkog web portala Gorgonija te web portala Morski.hr.