Kakav je osjećaj biti zvijezda na crvenom tepihu, teško da će itko od nas doznati, ali zato smo sigurni da su na plavom tepihu Pogleda u plavo glavne zvijezde opet bila djeca.

Baš zbog njih, a i svih onih koji žele roniti, ali to smatraju nečim nedostižnim, postoji projekt Pogled u plavo. Svoj jubilarni 50 nastup ekipa projekta odronila je na glavnom gradskom trgu u Gospiću.

Projekt Pogled u plavo koji ima za cilj promociju Hrvatske kao ronilačke i turističke destinacije, ponude u ronjenju i ljepote hrvatskog podmorja postaje atraktivna manifestacija i za kontinentalni dio Hrvatske pa se je tako tijekom dva dana u ronjenju okušalo preko 250 Gospićana. U organizaciji Grada Gospića i Turističke zajednice grada Gospića, a u suradnji s agencijom Promocija ronjenja na Trgu Stjepana Radića u Gospiću bio je montiran 10 metarski bazen u kojem je bila postavljena i podvodna izložba fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića. Svi zainteresirani posjetitelji imali su jedinstvenu priliku roniti u potpuno kontroliranim uvjetima s punom ronilačkom opremom i u pratnji instruktora ronjenja te razgledavati ljepote hrvatskog podmorja koje prikazuje podvodna izložba fotografija. “Nikad nisam ronila do sada i baš je bilo predobro disati pod vodom, malo čudno, ali super. Nije me uopće bilo strah ni najmanje. Doći ću opet s mamom”, rekla je osmogodišnja Viktorija. Sve sudionike i posjetitelje projekta Pogled u plavo pozdravila je i pročelnica Gradskog upravnog odjela za upravu i samoupravu, Ivana Kaleb Asić.

U sklopu projekta Pogled u plavo, a u organizaciji Turističke zajednice grada Gospića, održana je i ekološka akcija čišćenja dijela rijeke Novčice.”Rijeka Novčica je doista biser grada Gospića, a danas se nalazimo u ekološkoj akciji čišćenja rijeke kako bi omogućili našoj djeci koja ovdje dolaze svakodnevno na kupanje da to bude u čistoj rijeci. Izvukli smo jako puno glomaznog otpada, bicikle, kante, vrećice… Cilj ovakvih akcija je očuvanje naše prirode i okoliša, a za dobrobit svih Gospićana”, istaknula je Maja Strilić, direktorica Turističke zajednice grada Gospića. U ekološkoj akciji čišćenja rijeke Novčice sudjelovali su ronioci  Nemo-Adria Rescue Teama koji su ujedno i članovi volonteri Specijalističke ronilačke postrojbe za spašavanje iz vode pri Uredu za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, članovi HGSS Stanica Gospić te Specijalistički ronilački tim DVD Jastrebarsko.”Dubina rijeke Novčice je od četiri do 10 metara, međutim, slaba je vidljivost, a što se tiče čistoće, rijeka je dosta čista i posljednjih godina ima sve veći broj kupača. Članovi HGSS stanice Gospić podržavaju ovakve akcije te smo se sa zadovoljstvom pridružili i ovoj ekološkoj akciji”, rekao je Josip Brozičević, pročelnik, HGSS Stanica Gospić.

Za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili projektu. Nesebičnu pomoć u realizaciji besplatnih probnih ronjenja i podršku projektu dali su: Remax bazeni, Mares, PSS (Asocijacija u ronjenju), Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.), NEMO-ADRIA, Termostroj – Lučko, dok je za fotografije zaslužan Marjan Prpić.

Manifestacija Pogled u plavo odvijala se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske. Sva gostovanja Pogleda u plavo možete pratiti na službenim stranicama projekta Pogled u plavo, agencije Promocija ronjenja te stranicama medijskih pokrovitelja projekta: Narodnog radija, SCUBAlife magazina, ronilačkog web portala Gorgonija te web portala Morski.hr.