Idete li na odmor na ronilačko krstarenje, sigurno razmišljate o tome hoće li Vašoj djeci biti dosadno na brodu.

No, mnoga krstarenja omogućuju ronjenje i djeci na plićim lokacijama ili organiziraju aktivnosti na brodu za one najmlađe. Prvo o čemu učimo kada učimo o oceanu i koraljima je Veliki koraljni greben u Australiji. Pa ne bi li djetetu bilo idealno vidjeti ga uživo? Nasreću, Australija je jedna od najboljih lokacija za djecu i ronjenje. U Australiji postoje ponude u koje su uključena čak i djeca od četiri godine. K tome, Veliki je koraljni greben idealno mjesto za učenje i istraživanje, a budući da ga se može posjećivati i na malim dubinama, idealno je mjesto za upoznati dijete s podvodnim svijetom.

Palau, osim što nudi veliki repertoar “odraslih” ronilačkih lokacija, pruža cijelu lepezu obalnih urona pa ćete tako moći upoznati djecu s brojnim vrstama bez straha od dubine. Palau ima i iznimno bogatu kulturu pa će i oni koji možda nisu raspoloženi za ronjenje lako pronaći zabavu na kopnu među brojnim muzejima i prirodnim ljepotama.

Zamislite krstarenje od jednog do drugog otoka, sve jednog ljepšeg od drugog. Maldive čine stotine otoka i otočića od kojih većina nije nastanjena. Osim što djeca vole prekrasne pješčane plaže i prirodu, zamislite im izraze lica kada ugledaju mantu ili kitopsinu. Obje je vrste moguće vidjeti i prilikom ronjenja na dah, a Maldivi su jedno od najizglednijih mjesta za susret s tim vrstama. Zahvaljujući toplim i čistim vodama oko otoka dostupno je mnogo različitih opcija za iskusne ili malo manje iskusne ronioce pa su tako Maldivi idealna lokacija i za napraviti prvi uron. Većina resorta na Maldivima nudi i razne interaktivne sadržaje za djecu i odrasle svih uzrasta pa nikome iz Vaše obitelji neće biti dosadno.

Otočje Turks i Caicos čini 40 otoka okruženih prekrasnim koraljnim grebenima. Budući da se ti grebeni uglavnom nalaze u plićacima gdje nema morskih struja, idealno su mjesto za djecu koja su tek počela roniti ili su previše mlada za ronjenje s bocama jer je i ronjenje na dah spektakularno! Otočje je poznato i po bogatoj fauni i kornjačama koje je gotovo nemoguće ne susresti oko otoka. Također su često viđeni i morski psi čekići, mante i dupini. Pravi raj!

Topla i čista voda te prijateljsko stanovništvo Filipina garantirano će zabaviti cijelu obitelj. Puno je plitkih lokacija pogodnih za djecu te postoji niz organiziranih ekskurzija po bijelim pješčanim plažama koje uključuju interakciju s lokalnim stanovništvom. Otoci su okruženi mnoštvom životom bogatih koraljnih grebena i olupina, a većini je moguće prići i s obale ili su u plićaku. Filipini pružaju odličan omjer zabave ispod i iznad vode pa su savršeni za cijelu obitelj.

Indonezija pak pruža izuzetno bogatu kulturu, veliku biološku raznolikost te prekrasan krajolik. Uz ovakvu pozadinu, Indonezija je zemlja u koju ćete se htjeti vratiti. Postoji mnogo lokacija za iskusne, ali i za nove članove ronilačke zajednice. Bilo da se radi o djetetu od 10-ak godina ili već tinejdžeru od 18, u Indoneziji ćete naći centar i lokaciju na kojoj mogu odraditi tečaj i uživati cijeli odmor…